Na vsebino

Zaključek popoldanskih delavnic na temo duševnega zdravja v Mladinskem centru Metlika

S koncem junija na Zavodu Metlika zaključujemo redne petkove popoldanske aktivnosti in dejavnosti, ki so bile vse od začetka leta usmerjene na duševno zdravje mladih. Ob obisku številnih posvetov ter konferenc na temo mladine smo bili šokirani, kakšno je dejansko stanje tako med otroci kot mladino. Strokovnjaki opozarjajo, da številke samomorov, depresije ter ostalih duševnih stanj sunkovito naraščajo, pomanjkanje kadra ter strokovnih kapacitet pa k temu nič ne pripomore. Dolgo časa se govori o Centru za duševno zdravje otrok in mladostnikov, pa pri nas še vedno ni nobenih premikov. Vsaka regija v Sloveniji že ima svoj center, razen seveda Dolenjska in Bela krajina. Pa saj nam ne gre zopet tako slabše kot preostalemu delu Slovenije, predvsem ne novomeškemu, mar ne?

Duševne stiske so še vedno stigmatizirane, govoriti o tem je skoraj prepovedano, da si ne bi kdo kaj slabega mislil o nas. Tukaj moramo začeti. Potrebno se je pogovarjati. Veliko in odprto. Tako mladi kot starejši.

Poleg mehkih vsebin, ki smo jih nudili lokalni mladini, smo v sodelovanju z Mladinskim centrom Bit in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravili tečaj usposabljanja iz Prve psihološke pomoči, ki je tako nujno potreben, kot prva pomoč, ki jo opravimo, ko delamo vozniški izpit za avto.

Seveda pa s problematiko ne bomo prenehali, četudi ni enostavno. Skozi poletje se bomo osredotočali na dejavnosti preživete v naravi, sodelovali z mladino pri originaciji bolj zabavnih vsebin ter se lotili organizacije večjega športnega dogodka, ki bo potekal konec avgusta na metliškem kopališču.

V jeseni pa se vidimo ponovno v Mladinskem centru. Čaka nas drugo srečanje s predstavniki lokalnih organizacij in društev, ki delujejo na področju duševnega zdravja ter z ranljivimi skupinami. Prav tako bomo udejanjili intenzivno delavnico z društvom Omra ter skupaj z mladimi iskali rešitve, kako narediti njihov vsak dan lepši in bolj kvaliteten.

Spremljajte nas na našem Facebook in Instagram profilu, da ne zamudite kvalitetnega in poučnega programa, ki ga nudimo kot podporo belokranjski mladini.

Vir: Zavod Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj