Na vsebino

Zapira se točka za testiranje v Črnomlju

S koncem marca je v Sloveniji prenehal veljati 17. člen zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19. Na podlagi tega v Zdravstvenem domu (ZD) Črnomelj ne bodo imeli več vstopne točke za izvajanje hitrih testiranj. "V primeru znakov okužbe pokličite svojega izbranega osebnega zdravnika, ki vam bo dal nadaljnja navodila," so zapisali na spletni strani ZD Črnomelj, kjer dodajajo, da v trenutni epidemiološki situaciji bolezen ne povzroča težjega poteka, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Pomembno je, da se zaščiti ranljive skupine prebivalstva in s tem prepreči porast težjih oblik bolezni.

NIJZ covid-19 obravnava kot ostale okužbe dihal

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) sicer od 1. aprila dalje covid-19 obravnava kot ostale okužbe dihal, s čimer so prenehali z dnevnim poročanjem o številu zasedenih postelj za okužene s koronavirusom. V veljavi pa ostajajo priporočila za obiskovalce domov za starejše in drugih socialno-varstvenih zavodov, so sporočili iz NIJZ.

Podatke o bolnišničnih obravnavah akutnih respiratornih okužb, bodo na NIJZ sicer spremljali še naprej, nekateri podatki pa bodo prosto dostopni prek portala OPSI (Odprti podatki Slovenije), ki je dostopen na: sta.si/qS3vVW.

S 6. majem pa bodo ukinili SMS obveščanje o rezultatih testov na covid-19, ki so jih pacienti prejemali ob testiranju. Pacienti bodo o rezultatih testiranja lahko obveščeni preko mobilne aplikacije ali portala zVEM in sicer v dokumentu Seznam testiranj.

Uporabnike, ki aplikacije zVEM ne uporabljajo, bodo o rezultatu obvestili izvajalci testiranja, pri čemer je za izvajalca testiranja obvezno zagotoviti zanesljivo obveščanje predvsem pozitivnih pacientov, so še zapisali na NIJZ.

Sezona gripe se je razvlekla

Zdravstveni delavci opažajo, da se letošnja sezona gripe nenavadno vleče, kar sovpada z manjšim spomladanskim porastom covida-19. V ambulantah se tako še vedno srečujejo z vrsto bolnikov, ki pomoč poiščejo zaradi kašlja in drugih znakov okužbe dihal.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj