Na vsebino

Zapora ceste Semič - Rožni Dol

Od jutri (5.10.) do vključno 19. oktobra bo cesta na relaciji Semič - Rožni Dol popolnoma zaprta.

Ker pa že velja zapora ceste od Jugorja do Sel, ravno tako do 19. oktobra, preostane kot edini obvoz cesta Črmošnjice - Dolenjske Toplice - Novo mesto.

Ravno zaradi tega smo v petek prejeli dopis našega bralca, ki ga objavljamo v celoti:

"Spoštovani,

iz javnih občil in obvestil na cestah je razvidno, da bosta v obdobju od 5. do 19.10.2020 popolnoma zaprti cesti pri Selih pri Jugorju ter pri Rožnem Dolu, dve glavni povezavi Bele krajine z Novim mestom torej. Prosil bi vas, če lahko pri pristojnih preverite, kako je mogoče, da bo na dveh izjemno prometno obremenjenih cestah iz Bele krajine v Novo mesto (omenjeno v zadevi sporočila), kamor se dnevno vozi ogromno ljudi, istočasno veljala popolna zapora prometa. Ob tem bo ves promet preusmerjen na cesto čez Dolenjske Toplice.

Kdor vsaj malo pozna jutranje in popoldanske prometne tokove na relaciji Bela krajina - Novo mesto, še bolj pa prometno situacijo v Novem mestu, ve, da to vodi v prometni kolaps v jutranjih in popoldanskih urah, saj križišča pri vstopu v Novo mesto niso niti približno dovolj prepustna za takšno količino prometa. Obvoz celotnega prometa preko Dolenjskih Toplic zaradi dosti večje porabe časa pomeni tudi oteženo opravljanje ostalih, predvsem družinskih opravil (odlaganje in pobiranje otrok v vrtcih, šolah...) in dosti večjo porabo časa za prihod na delo in odhod iz dela.

Podobno vprašanje sem naslovil na predstavnike družbe CGP, odgovorne za območje Bele krajine ter na Občino Semič in Občino Črnomelj - odgovora nisem prejel.

Čudi me, da v današnjih časih načrtovanje sicer nujno potrebnih vzdrževalnih del poteka na takšen način. Po mojem skromnem mnenju bi odločevalci glede na objektivne okoliščine (izjemen pomen vsake povezave Bele krajine z Novim mestom) morali dela načrtovati tako, da bi bila popolna zapora najprej na enei povezavi, po končanih delih pa še na drugi, nikakor pa ne na obeh hkrati.

V današnjih časih je kar nekako neverjetno, da se leta in leta vozimo po uničenih cestah, potem so pa hkrati zaprte ravno istih 14 dni. Odločitev o izvedbi del je vredna vse pohvale, ker sta oba odseka res potrebna obnove - le načrtovanje peša."

Tudi v imenu Radia Odeon smo to vprašanje posredovali na CGP, Direkcijo za infrastrukturo, Občino Črnomelj in Občino Semič. Odgovor smo dobili le od semiške županje Polone Kambič:

"Spoštovani,

hvala za vprašanje, ki je vsekakor na mestu. Tudi z drugih strani smo dobili podobna vprašanja, vendar odgovor oz. rešitev ni v naši moči. Investiciji se namreč izvajata na državnih cestah, ki sta v pristojnosti Direkcije za infrastrukturo.

Seveda je tudi naša občina na obnovo v bližnji preteklosti dala soglasje. Kako sicer ne bi, ko že več let direkcijo prosimo, da se uredita ta dva odseka in sedaj sta se, žal, oba zgodila v istem času. Zakaj, bo najbolje vedela direkcija, zato predlagam, da se obrnete tudi nanje. Če soglasij ne bi dali, bi šla sredstva drugam in vprašanje je, kdaj bi bili ponovno na vrsti. Ko tehtaš, vedno izbereš manjše zlo in to je tudi naša naloga.

Vsaka investicija ima določene vplive na naša življenja, a če veš, da bo izboljšala kvaliteto življenja na daljši rok, je lažje nekoliko potrpeti in se prilagoditi. Zato prosim, da uporabniki teh cest to upoštevajo in svoje dnevne migracije prilagodijo situaciji.

Lep pozdrav,

Polona Kambič, županja"

Danes zjutraj (5.10.2020) pa še kratek odgovor iz kabineta črnomaljskega župana Andreja Kavška:

"Lepo pozdravljeni,

žal gre za državno cesto, na rekonstrukcijo katere ne moremo vplivati in je v pristojnosti Direkcije za infrastrukturo. Vsekakor se strinjamo, da bi morali načrtovalci rekonstrukcij in zapor na državnih cestah upoštevati prometne tokove.

S prijaznimi pozdravi.

Kabinet župana"

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj