Na vsebino

Zaviranje kola

Tudi danes je v Metliki potekal tradicionalni dogodek na velikonočni ponedeljek. Gre za star splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil vpisan v register nesnovne kulturne dediščine in razglašen za nesnovno dediščino državnega pomena.

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. V 30. letih 20. stoletja se je za plesno-ritualno dogajanje ob veliki noči v Metliki zanimal France Marolt: »Osnova metliškega obredja je starodaven, pristen kultični rej, ki je organično povezan z obrednimi igrami«.

Metliško obredje (Zaviranje kola) se pleše brez glasbene spremljave. Zaviranje kola sestavljajo ples, ki ga imenujemo metliško kolo in igre: rešetca, Al je kaj trden ta vaš must, robčeci, kurji boj in turn. Glede na to, da sta Ivan Navratil (1888) France Marolt (1936) zapisala iste pesmi oz. njihove različice, lahko rečemo, da so besedila plesnih pesmi pri metliškem kolu že 130 let nespremenljiva celota, so ga pa nedvoumno plesali že veliko prej.

Tokrat se je Navratilcem pridružila še folklorna skupina iz Vinice.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj