Na vsebino

Zelišča in domače sadje lahko odlično povežemo

V okviru Tednov vseživljenjskega učenja smo na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj pripravili delavnici nabiranja in spoznavanja divjih zelišč, ki rastejo na naših travnikih ter predavanje o predelavi domačega sadja v marmelade. Zeliščarski delavnici sta izvedli zeliščarki Alenka Kukman in Minka Kočevar, ki sta tudi soorganizatorici Dnevov zeliščarstva v Beli krajini. Divja zelišča smo spoznavali na Bojancih in na Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Poleg prepoznavanja zelišč smo pridobili tudi znanja o njihovi uporabi v zdravilstvu in kulinariki. Seveda pa ni manjkala degustacija jedi z zelišči in izmenjava izkušenj.

Gleda na to, da se zelišča in domače sadje lahko dobro kombinira pri predelavi, smo v sodelovanju s KGZS – Zavodom Novo mesto in Zavodom Ptuj pripravili predavanje o predelavi domačega sadja v marmelade. Predavateljici Tatjana Kmetič Škof in Stanislava Pažek sta nam predstavili postopek predelave sadja in ocenjevanja marmelad glede na barvo, vonj, okus in čvrstost. Poudarili sta, da sta kreativnost in eksperimentiranje v kuhinji dobrodošla, ko združujemo zelišča in domače sadje. To prinaša nove okuse, arome in hranilne snovi v izdelke. Pri pripravi marmelad lahko dodamo zelišča, kot so rožmarin, pehtran, melisa, meta ali timijan, in tako ustvarimo edinstvene okuse.

Tako zeliščarski delavnici kot predavanje so uvod letošnje Dneve zeliščarstva v Beli krajini, ki bodo organizirani v času od 28. do 30. septembra 2023. V sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto bo na dnevih zeliščarstva izvedeno tudi strokovno ocenjevanje domačih marmelad.

Zdaj je čas, da se dobro pripravite na kuhanje marmelade in jeseni sodelujete s svojim izdelkom. Ker pa bo letos pomanjkanje domačega sadja, lahko na ocenjevanju sodelujete tudi z lanskim izdelkom. V ocenjevanje se boste lahko vključili tako tisti, ki imate registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji in svoje izdelke tržite kot tudi tisti, ki kuhate marmelade za družino in prijatelje. Izkoristite poletni čas za pripravo ozimnice in sodelujte na Dnevih zeliščarstva s svojim izdelkom.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj