Na vsebino

ZIK Črnomelj med izvajalci za usposabljanje mladih s področja digitalnih kompetenc

Foto: ZIK
Foto: ZIK

Sredstva za sofinanciranje izvedbe programov usposabljanj mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje naravoslovnih in tehniških poklicev bo prejelo 21 ustanov oziroma podjetij. Država bo za izvedbo programov namenila milijon evrov, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo. Usposabljanja se bodo začela septembra.

Med izbranimi izvajalci omenjenih programov je tudi Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, ki bo za projekt Digitalna vključenost romskih deklet in žensk Digit RoŽe prejel dobrih 40 tisoč evrov. Gre za t.i. sklop A, kjer so vsebine za dekleta in ženske, namen aktivnosti v okviru tega področja pa je ustvariti ustrezno podporno in vključujoče okolje, ki spodbuja raziskovanje ter stremi k ustvarjanju vključujoče in enakopravne družbe ter večje odločanje deklet in žensk za študijsko oziroma karierno pot na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij.

Javni razpis za sofinanciranje usposabljanj mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje naravoslovnih in tehniških poklicev je ministrstvo v uradnem listu objavilo 26. maja letos. Junija so na ministrstvu izvedli dva informativna dneva s podrobnejšo predstavitvijo razpisa potencialnim izvajalcem.

Do 27. junija so prejeli 23 formalno popolnih vlog. Sedaj pa so objavili končni seznam izbranih ponudnikov oziroma izvajalcev programov usposabljanj, na katerem je 21 prejemnikov sredstev. Celotni seznam je dostopen na spletni strani ministrstva za digitalno preobrazbo.

Izbrani izvajalci bodo med septembrom in novembrom izvedli programe usposabljanj za otroke in mlade po vseh slovenskih regijah. Država bo za izvedbo programov namenila 1,03 milijona evrov. Usposabljanja so namenjena starim med šestim in 29. letom.

V okviru razpisa se bo financiralo izvedbo programov neformalnega usposabljanja za spodbujanje zanimanja mladih za digitalne tehnologije, njihovo razumevanje ter odgovorno in varno uporabo. Razdeljen je na tri področja, to so vsebine za dekleta in ženske, napredne digitalne tehnologije ter dvig digitalnih kompetenc otrok in mladih.

Posamezno usposabljanje bo trajalo 22 pedagoških ur, sestavljena pa so lahko iz različnih vsebinskih elementov. Bistven element usposabljanj je preplet teorije in prakse, so pojasnili na ministrstvu.

Drugi rok za prijave programov usposabljanja za leto 2024 bo od 2. do 30. novembra do 12. ure. Za potencialne prijavitelje bosta organizirana informativna dneva, kjer bodo predstavniki ministrstva predstavili razpis ter odgovarjali na vprašanja udeležencev. Nadaljnje aktivnosti bodo objavljene na spletnih straneh ministrstva za digitalno preobrazbo.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj