Na vsebino

Živahen svetovni dan turizma v Črnomlju

V torek, 27. septembra, smo po vsem svetu obeležili dan turizma. Letošnja tema, ki jo je določila svetovna organizacija za turizem je ponovni premislek o turizmu. Turizem je ena največjih gospodarskih panog, ki je v zadnjih letih dosegla izjemen razvoj. Če hočemo oblikovati turizem za vse, se moramo zavedati, da moramo pred vse postaviti ljudi ter delati z njimi, ne le zanje.

Črnomaljski dan turizma smo naslovili Hruške, jabuke, slive. Tako smo želeli poudariti prednosti, ki jih imamo v svojem okolju, domačnost in razvoj podeželja, pa trajnost in inovativnost.

Dopoldne smo najmlajšim turistom, otrokom iz vrtca, pokazali nekaj lepših kotičkov starega mestnega jedra, v Belokranjskem izročilu so si ogledali številne vrste sadja, izvedeli, kako iz sadja pridelamo marmelado in jo tudi poskusili, kako slastna je še toplem buhtlju.

Popoldanski del praznovanja pa smo pričeli s turističnim ogledom zakladov mestnega jedra in z odprtjem razstave Sadjarskega društva Bele krajine v Belokranjskem izročilu. V Primožičevi hiši smo odprli razstavo otrok Vrtca Otona Župančiča Črnomelj na temo belokranjskega sadja, v cerkvi Sv. Duha pa smo si ogledali imenitno lutkovno predstavo Pikec ježel in gasilko jež. Na stojnicah so belokranjske kulinarične dobrote pripravili: Društvo kmečkih žena Črnomelj, Bernarda Kump oz. Belokranjsko izročilo, Kmetija Pavlovič, Hiša vina Pečarič, Izletniška kmetija Zupančič in Kavarna in slaščičarna Sweet & Rich. Za dobro glasbeno vzdušje pa je poskrbela glasbena skupina Ma3nas.

Svetovni dan turizma v Črnomlju so organizirali: Turistično društvo Črnomelj, BIBI turizem - Belokranjsko izročilo, JSKD OI Črnomelj, RIC Bela krajina, Krajevna skupnost Črnomelj, RIC Bela krajina in ZIK Črnomelj.

Avtor: JSKD OI Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj