Na vsebino

Živahno dogajanje v Belokranjskem muzeju Metlika

Tudi v Belokranjskem muzeju Metlika je bil minuli konec tedna izjemno pester. Poletna muzejska noč je v soboto v muzej povabila obiskovalce od 18. do 24. ure, vzporedno pa so od petka do nedelje potekali tudi Evropski dnevi arheologije.

V okviru Evropskih dnevov arheologije so v petek spoznali rimski mozaik iz cerkve sv. Duha v Črnomlju. Otroci so se preizkusili pri izdelavi svojega mozaika na lesenih podstavkih. Delavnico za otroke in družine je vodila kustosinja pedagoginja Alenka Misja.

Sobota je bila najprej rezervirana za delavnico za družine Iz hiše na metliških Dragah. V Galeriji Kambič so skozi gradbene elemente in pod vodstvom Alenke Misja obiskovalci spoznali bogato zapuščino družine Fuks-Dular. Sledilo je vodstvo Andreje Brancelj Bednaršek po stalni razstavi donacije Kambič, Ljubiteljev zaklad.

Nato se je dogajanje preselilo v Metliški grad, natančneje v stalno arheološko zbirko Arheološko bogastvo Bele krajine. Otvorili so novo razstavno vsebino v vitrini "Novo v naši zakladnici" z naslovom Antično žarno grobišče v Rosalnicah. Kustos arheolog Kristjan Husič je predstavil zgodbo arheološkega najdišča, rimsko tradicijo pokopa in najdbe iz groba 13 iz Rosalnic. Slednje odstirajo zanimive podrobnosti o antičnih prebivalcih Bele krajine.

V nadaljevanju je sledilo vodstvo po stalni razstavi Belokranjskega muzeja Bela krajina v odsevu sedmih tisočletij.

Druženje so sklenili v nedeljo, ko so si pod vodstvom dr. Lucije Grahek z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU ogledali arheološko najdišče Šlemine nad Vinico. Lucija Grahek je predstavila najdišče in nove rezultate arheoloških raziskav, ki so bile izvedene v lanskem in letošnjem letu. Odpravili si se tudi do grobišča Stražnji dol, kjer je ob koncu 19. stoletja izkopavala znamenita vojvodinja Macklenburška. Prijetno druženje so ob klepetu sklenili pri cerkvi na Žežlju.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj