Na vsebino

Zlati kamen Ljubljani, Črnomelj med finalisti

Nagrado Zlati kamen 2016 za razvojno najbolj prodorno občine Slovenije je na tradicionalnem srečanju občin in županov Slovenije v Festivalni dvorani prejela mestna občina Ljubljana, ki je bila hkrati tudi zmagovalna v regiji osrednje in jugovzhodne Slovenije, kjer pa je bila med finalisti poleg Ljubljane in Domžal tudi Občina Črnomelj, ki je prejela plaketo Zlati kamen 2016. Regijske zmagovalke so postale še občine Nova Gorica v regiji zahodne Slovenije s Primorsko in Gorenjsko, Velenje v regiji od Posavja do Koroške in Ptuj v regiji vzhodne Slovenije.

Obrazložitev strokovne komisije za nagrado za razvojno najbolj prodorno občino leta 2016 – Mestna občina Ljubljana: »Zelena prestolnica Evrope je nagrado osvojila zaradi korakov, ki jih je naredila na področju trajnostne mobilnosti in zaradi velikega napredka na različnih področjih, ki ga je naredila v zadnjem obdobju. Ta napredek je med drugim izmerila tudi analiza ISSO: tudi po merljivih kazalnikih se je Ljubljana letos prebila na prvo mesto. Trajnostna mobilnost je bila sicer glavna rdeča nit letošnjega izbora (vsako leto Strokovni svet določi področje, ki ga ocenjuje posebej podrobno), prav to pa je v ospredje potisnilo mestne občine. Ljubljana je na tem področju zgledna tudi v evropskih merilih, za strokovno žirijo pa je bilo posebej prepričljivo zaprtje Slovenske ceste in uvedba deljenega prostora. To je znak nove paradigme mestnega razvoja, kjer ureditev kraja ni podrejena avtomobilskemu prometu. Dobitnica nagrade ima najvišjo vrednost indeksa ISSO, zbrala je največ točk v analizi strategije, politične kulture in aktivnosti in vse možne točke pri glasovanju Strokovnega sveta. Gre za najbolj prepričljivo zmago do sedaj.« Nagrado Zlati kamen se podeljuje od leta 2012. Dosedanje zmagovalke so bile Šentrupert (2015), Škofja Loka (2014), Postojna (2013) in Idrija (2012), letos pa torej Ljubljana.

V sklopu konference Zlati kamen je še pred podelitvijo priznanj in glavne nagrade potekalo že 10. Srečanje »Dnevi občin in srečanje županov«, kjer je uvodoma prisotne pozdravil predsednik državnega zbora Milan Brglez, nato so se s primeri dobrih praks predstavile občine s primeri dobrih praks, in sicer občina Mežica in Geopark Karavanke s primerom uspešnega čezmejnega sodelovanja, Občina Goriška Brda, Slovenska destinacija odličnosti – EDEN 2015, Občina Straža, ki bo letos gostila evropsko prvenstvo v raftingu, ter Občina Mirna s projektom postajališč za avtodome. Direktor Eko skladamag. Hinko Šolinc je predstavil Finančne spodbude Eko sklada za občine, predsednik Slovenskega združenja za kakovost in odličnost Janez Benčina pa je spregovoril o kakovosti v javni upravi - od vizije do trajnostnih rezultatov. Sledila je okrogla miza kako uspešno črpati evropska sredstva, na koncu pa še razprava o trajnostni mobilnosti.

O raznolikosti in izjemnosti lokalnih skupnosti in njihovih ljudi je pričal tudi bazar lokalnih dobrot, kjer se je predstavilo dvajset občin iz različnih regij, med njimi tudi Črnomelj in Metlika, ki sta s projektom Okusi Bele krajine predstavila kulinariko tega območja, predstavitve pa se je udeležila tudi kraljica metliške črnine 2015 Katja Jakljevič. Na bazarju so se predstavili še občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Mirna, Ribnica, Tržič, Turnišče, Bistrica Ob Sotli, Prebold, Ptuj, Ormož, Brda, Hrpelje Kozina, Šmarje, Žalec, Območje Goričkega, Slovenske Konjice, Slovenska Bistrica in Straža.

Zlati kamen 2016 – finalisti po regijah:

Zahodna Slovenija (Primorska in Gorenjska): Brda, Nova Gorica, Tržič

Osrednja in JV Slovenija: Črnomelj, Domžale, Ljubljana

Od Posavja do Koroške: Maribor, Velenje, Žalec

Vzhodna Slovenija: Ptuj, Radlje ob Dravi, Gornja Radgona

Vir: Občina Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj