Na vsebino

Bilparska stena in nova jama Bilpa 6

Zadnji topel vikend v mesecu avgustu smo izkoristili za plezanje proti novi jami, ki se nahaja pod previsom omenjene stene. Z akcijo smo začeli zgodaj in se že ob 8. uri dobili pred steno nad izvirom Bilpe. Andraž in Janez sta pričela z alpinističnim plezanjem. Opremila sta steno tudi z jamarsko vrvjo ter nadaljevala naprej še 17 metrov višje v spodmol, ki se nahaja skupno 40 metrov od tal. Zato smo se sporazumevali s postajami, ki so nam veliko olajšale delo.

V jamo ki se rahlo vzpenja je šel Janez in veselo poročal o velikih ponvicah ter v rovu občudoval zasigane stene. Tudi velikih "Biparskih" pajkov ni manjkalo. Preko postaje je poročal meritve, ki si jih je Leopold skrbno zapisoval natanko 40 m nižje. Saša je med tem pomagala s transportom opreme, Andraž pa je potrpežljivo čakal v steni. Jama je kratka, a sladka ter je zadostovala za novo registracijo. Zasluženo!

Z raziskovanjem v Bilpi smo zaključili ob 13. uri z osvežilnim kopanjem v izviru in nato še v topli Kolpi. Dan je bil popoln ko so bile pečene še mesne dobrote, ki jih jamarji zelo cenimo.

Vir: Jamarski klub Krka

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj