Na vsebino

Črnomaljski planinci na Krimu

V soboto, 26. marca 2022, se nas je 26 planincev črnomaljskega planinskega društva povzpelo na 1107 m visok Krim, ki je 10 km dolga in 8 km široka grmada na jugu Ljubljanskega barja. Zanimivo je bilo, da smo z avtobusom prišli do Doma v Iškem vintgarju, a osebnim vozilom ni dovoljeno. Glavnina nas je izbrala strmo pot, nekateri so jo podaljšali za slabo uro za ogled partizanske bolnišnice Krvavice. Skupina štirih je izbrala smer skozi vintgar na sotočje Iške in Zale. Tam so morali prebroditi obe rečici, saj mostov po povodnji niso obnovili.

Vreme je bilo prijetno pomladno, jasno in ugodno za hojo. Z vrha smo imeli pogled na Barje in Ljubljano, Alpe pa je zakrivalo mrčasto ozračje.

Ker se za tretjo, turistično varianto ni prijavil nihče, smo del nje opravili prav vsi: obiskali smo Rakitno, ki leži na najvišjem kraškem polju in ima ostro klimo, a brez megle pozimi. Sprehodili smo se ob jezeru.

Za ogled Podpeškega Jezera in kamnoloma je zmanjkalo časa in tudi za obisk Plečnikove cerkve na Barju.

Vsem, ki se niste odločili za izlet, je lahko žal. Ni pa še vse izgubljeno, »popravnih izpitov« bo še. Že v soboto, 9. aprila, na Mirno goro in 18. aprila, na velikonočni ponedeljek, na otok Krk na Obzovo. Vljudno vabljeni.

Vir: PD Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj