Na vsebino

Prvomajski potop v izvirčku Obrh

Po tradiciji se črnomaljski potapljači ob prvem maju odpravijo na takšen ali drugačen potop. Martin Schweiger se je včeraj sam odpravil v izvir Obrščice pri Obrhu v bližini Dragatuša.

Izvir predstavlja izvirni krak Podturnščice. Domačini izviru pravijo Breg, leži pa direktno v vasi Obrh ob severovzhodnem vznožju Poljanske gore. Voda na plan privre iz rova, globokega 1,5 m, ki strmo pada pod vznožje previsne stene. Po izviru se večja količina vode izliva v zajezeno plitvo depresijo, dolgo približno 70 m. Izvir se nahaja komaj 500 m od izvira Podturn. Ob suši daje komaj 3 l/s, ob visokih vodah pa nad 1000 l/s vode.

V preteklosti je bil izvir pomemben vir vode za vaščane, ki so ob njem uredili napajališče za živino on perišče. Z napeljavo vodovoda v vas je izvir izgubil nekdanji vlogo, kot izjemen naravni pojav pa ostaja pomemben del naše naravne dediščine. Ob zajezitvi potoka je ob izviru nastalo mokrišče, ki je danes življenjski prostor za številne redke in ogrožene vrste rastlin in živali.

Vir: Naravovarstvena izhodišča za obnovo vodnih virov na območju izvajanja projekta »Viri življenja / Izvori života«, Zavod RS za varstvo narave

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj