Na vsebino

A tebe tud' lunca gunca?

Res je, polna luna ima svoje čare in svojo magično moč. To je čas intenzivnih energij! Če si želimo priznati ali ne, če verjamemo ali ne, se v našem univerzumu, v naravi in posledično tudi v nas dogaja marsikaj zanimivega. Luna je kot ostali nebesni pojavi del naravnega ciklusa in bioritma našega planeta, zato s svojo silo vpliva tudi na nas, tako fizično in psihično kot energetsko.

Vsi tisti, ki delate veliko z ljudmi (stranke, vrtci, šole, domovi za ostarele, bolnice ipd.), še predobro veste, kaj to pomeni. Na polne lune dan stvari potekajo malce drugače, bolj kaotično in zmedeno. Ljudje so precej bolj tečni, jezni, občutljivi, prehitri in pozabljivi. Kaos na cesti, ambulante so polne, internet nagaja, telefoni zvonijo in še bi lahko naštevali. Bog ne daj, da je v bližini še kak mrk ali retrogradni Merkur, saj to stvari postavi popolnoma na glavo!

Le zakaj je temu tako?

Odgovor je dejansko preprost. Znano je, da luna s svojo gravitacijsko privlačno silo vpliva na reke in oceane, s čimer povzroča plimo in oseko. Ker je človeško telo sestavljeno v povprečju iz približno 70 % vode, je potem logično, da vpliva tudi na dvigovanje in spuščanje »vode« v človeškem telesu. Ta močnejša nihanja in posledično tudi povečano pretočnost bolj intenzivno občutimo, še posebej, če nismo pretočni, tako v fizičnem kot energetskem smislu. Nepretočnost na vseh nivojih naše biti pa je na žalost zgodba sodobnega in od naravnih ciklov odtujenega sveta, zaradi česar intenzivno občutimo posledice, kar zmede naše telo in duha. Misli so nestanovitne, čustva turbulentna, počutje nihajoče.

Naši predniki so častili polno luno. Na te dneve so prirejali posebne obrede, da bi lahko izkoristili njeno moč in njene naravne danosti. Veliko število živalskih vrst prilagaja svoje selitve, razmnoževanje in rast luninim ciklom. Celotni menstruacijski cikel naj bi trajal okoli 28 dni, kar je enako kot lunin. Tudi svetovne religije določajo verske praznike na podlagi letnih luninih ciklov ipd. Celo vrtnarji in poljedelci si s poznavanjem luninega ritma pomagajo pri sajenju, gojenju in obrezovanju rastlin. Torej ni čudno, da toliko govorimo o njej.

Na dan polne lune so energije v univerzumu močnejše, energiji YIN in YANG sta posledično bolj pretočni, simpatični in parasimpatični živčni sistem pa sta bolj aktivna. Na splošno je energija polne lune (in dnevi okoli nje) na svojem energetskem višku, kar se posledično odraža tudi na našem počutju. Bolj kot smo v neravnovesju, bolj na take dneve občutimo neprijetne posledice, saj ta povišana energija nima prave pretočnosti skozi nas.

Vpliv lune je subtilen, a mogočen!

Sama obožujem luno in redno spremljam njene cikle. To je moj dan za obrede. To je moj dan za kristale in prižiganje sveč. Moj dan za pisanje in moj dan za pogovor z luno. Moj dan za večerne sprehode v naravi. To je moj dan za čiščenje tako telesa kot misli kot duha. S tem sprostimo zastalo energijo in čustva, ki v veliki meri blokirajo našo pretočnost.

Vsak mesec imamo torej na dan polne lune znova priložnost, da se očistimo vsega tega, kar se je naložilo ali preložilo. Pustite si prostor za nov pritok energije, nova spoznanja in nove priložnosti.

To je čas za naš čustveni detox. Ljudje smo narejeni po liniji najmanjšega odpora in radi bežimo pred vsem neprijetnim ter vsem tem, kar nas rahlo kljuje tam nekje zadaj in kar potiho vre v nas. A nekega dne bo treba nehati bežati in se dejansko soočiti sam s sabo. Znati začeti znova čutiti. Dajati ven. Odpustiti. Zaživeti. Zares občutiti. Polna luna je idealna priložnost za to.

Na list papirja zapiši, kaj mora oditi iz tvojega življenja, katere zgodbe zares želiš zaključiti, kaj bi se moralo spremeniti, kaj realizirati, kaj očistiti. Kaj te dela srečnega? Zaupaj te želje polni luni in jih pošlji v univerzum. Kar mora oditi, pa zažgi na ognju. Naj izgine v prahu pepela. In tako stvarem tudi dejansko dovoli oditi. Odpri se lepoti in ljubezni, kljub temu če se v tebi poraja dvom in če te je strah. Ne boj se, luna te podpira.

Ker luna vpliva na vodo, ki jo vsebuje tudi človeško telo, je to idealen čas za razstrupljanje telesa, zato lahko lunin ciklus namensko izkoristimo za naše dobro počutje. Počutili se bomo prerojeni in polni energije. In tudi s kakšnim kilogramom manj.

Ob polni luni lahko naredimo veliko stvari:

  • POST ALI MONODIETA ali lahka hrana (goste zelenjavne juhice ali smoothie-ji) z namenom, da se telo ne ukvarja s prebavo, ampak energijo usmerja v razstrupljanje telesa.
  • PITJE VEČJIH KOLIČIN TEKOČINE bo spodbudilo večjo aktivnost ledvic in večjo pretočnost limfe ter omogočilo, da naše telo izgubi nekaj odvečne vode in lažje izloči strupene snovi.
  • MOXA in o njenih blagodejnih učinkih pišem povsod. Ni primerna samo za jesensko-zimski čas, ampak tudi skozi celo leto, saj sluz nenehno ustvarjamo (tudi poleti), ki pa jo s pomočjo lune lažje izločimo iz telesa.
  • PRESLICA - Pitje presličinega čaja, kopel ob polni luni ali inhalacije. Karkoli od tega je izjemno dobrodošlo za naše ledvice in jetra ter za odvajanje vode in presežka toksinov iz telesa.
  • SAVNA - V času polne lune je priporočljiv reden obisk savne, saj se tako iz telesa odplaknejo vse odpadne snovi in strupi.
  • MEDITACIJA - Vera, moč čutenja in vizualizacije, količina energije, ki jo vložimo in zakon privlačnosti združen z energijo polne lune manifestira naše želje v realno podobo. Kar pošiljaš v univerzum, to dobiš tudi nazaj.
  • SPREHOD V SOJU LUNE - Večerni sprehod je obvezen, narava ima poseben čar v soju lune. Opazuj lunin sijaj, pogovarjaj se z njo, zaupaj ji svoje srčne želje, lunari se v njenem sijaju.

SUPER INFORMACIJA:

Ker so energije bolj močne in pretočne, so tudi učinki vseh naših dejanj na takšne dneve trikrat močnejši. To enostavno pomeni, da je en tak dan enakovreden trem navadnim dnem. Tako močne energije so to!

Dneva pred in po polni luni sta prav tako energetsko zelo močna, zato ju kar vključimo zraven, da še dodatno potenciramo učinek. Izkoristi ta trojček dni, saj če je učinek trikraten, smo dejansko potem opravili nalogo devetih dni in to v enem mesecu pomeni ogromno. Bravo zate, ker si ogromno naredil/a za svoje zdravje in dobro počutje. In to v zelo kratkem času.

Ta mesec imamo v istem tednu polno luno in nato še poletni solsticij. To je tisti dan v letu, ko je dan najdaljši in noč najkrajša. To je čas svetlobe, luči, viška energije, čas, ki je podprt še z energijo polne lune pred njim. V izredno energetsko močnem tednu smo, izkoristite ga sebi v prid.

Povežite se z energijo Lune. Njeni cikli imajo v našem življenju precej velik pomen.

Spremljate koledarsko leto, označite si in izkoristite energetsko močne dneve (ekvinokcij, solsticij) sebi v prid, izkoristite moč polne lune v vsakdanjem življenju in pri pomembnih odločitvah. Splačalo se vam bo, rezultati bodo hitro vidni!

Letošnjemu juniju vladajo nežne energije, sicer pa nas ta mesec ob polni luni, ko se zgodi preobrat, pripravlja na razburkano sezono mrkov, ki prihajajo za njim, prvi že takoj v juliju.

Prisluhnite luni, prisluhnite sebi in preživite prelepo nadaljevanje poletja, s čim manj trki v času mrkov. Naslednja luna vas že veselo pričakuje.

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj