Na vsebino

O tem in onem ... (12)

DVA…TISOČ…TRI IN DVAJSET

Če ste uspešno in bolj ali manj brez posledic preživeli najdaljšo noč v letu potem je to prilika da vam še osebno zaželim:

ZDRAVO IN SREČNO 2023!

Vsekakor bomo oboje potrebovali vsi, vsaj sodeč po ne tako zelo rožnatih napovedih za pravkar začeto leto. Teh napovedi je ob koncu prejšnjega leta kar mrgolelo in še kar naprej polnijo medijske portale in časopisje vseh vrst, avtorjev pa je kot listja in trave. Tistih »z referencami« in tistih brez njih.

V ospredju sta seveda Michel de Nostredame (bolj znan kot Nostradamus), francoski zdravnik, astrolog in jasnovidec ter Vangeliya Pandeva Gushterova – Baba Vanga, bolgarska zeliščarka in prerokovalka. Oba sta si preko svojih prognoz ustvarila status »strahospoštovanja«, saj so se nekatere njune globalne napovedi uresničile, čeprav ni povsem jasno ali so le-te dejansko njune. S tem se ukvarjajo zgodovinarji in antropologi še danes.

Če izpostavim samo najbolj točne prerokbe obeh potem je Nostradamus:

  • pravilno napovedal vzpon in padec Hitlerja, ter napad na nebotičnika v ZDA (???)

medtem ko Babi Vangi pripisujejo:

  • pravilno napoved atentata na J.F.Kennedyja in njegovega brata R.F.Kennedyja (1963 in 1968)
  • pravilno napoved smrti Stalina (1953)
  • potop ruske podmornice Kursk (2000)

in še bi lahko naštevali v nedogled pri obeh. Oba sta seveda pogosto brcnila v temo in napovedovala dogodke, ki se nikoli niso zgodili oziroma ne v napovedanem času.

Kaj napovedujeta za 2023 ? (samo izpostavljene napovedi)

Nostradamus (vir: knjiga Les Propheties, l.1555):

  • »sedem mesecev hude vojne«
  • »ekstremne suše in dvig temperature«
  • »lakota-človek bo jedel sočloveka«

Baba Vanga:

  • »rojevanje ljudi v laboratorijih«
  • »številni eksperimenti na ljudeh z vbrizgavanjem virusov«
  • »eksplozija večje nuklearne elektrarne s posledicami za Kitajsko«
  • »sončna nevihta, ki bo vplivala na magnetni ščit Zemlje«

Precej neobetavne napovedi obeh, a tako eden kot drugi sta praviloma vedno napovedovala le slabe stvari.

Prerokov in prognozerjev kot rečeno mrgoli, najdemo jih na področjih astrologije, ekonomije, klimatskih sprememb, vojn, recesije, globalne družbene ureditve, politike,… skratka povsod tam, kjer se nas to tako ali drugače tiče. Osebno teh napovedi ne jemljem ne vem kako resno, sodijo pač v kategorijo priložnostnega branja, če res nimam česa drugega početi. Tudi tiste, ki slonijo na temeljiti analizi statističnih podatkov me pač ne prepričajo – lep dokaz za to so borze ali pa še bolj nazoren primer – trg kripto valut pri katerih so napovedi običajno nezanesljive (lanske so bile v večini primerov v celoti zgrešene).

Se mi pa kljub vsemu dozdeva, da je zadnje čase teh napovedi več. Vojna v Ukrajini je pravi generator za prognoze vseh vrst, od katerih najmanj polovica sodi v kategorijo teorij zarote, slednjih je zadnje čase osupljivo veliko.

Odgovornosti za te javno objavljene napovedi jasno ni nikakršne, pa čeprav nekateri z njimi zelo dobro služijo. Pri večini »strokovnih« napovedi je ravno zaslužek verjetno edini njihov namen. Mogoče bi bilo fajn, če bi objavljene napovedi posameznikov mediji rezimirali oziroma verificirali ob koncu leta in ugotovili kaj od tega se je vendarle uresničilo. Tako bolj za hec, za preganjanje dolgčasa.

Kaj nam torej aktualni strokovnjaki napovedujejo za leto 2023 ?

Gremo najprej k vremenu. Najbolj popularni vremenski portal Accu Weather za Evropo napoveduje (citiram):

Območje EU bo še vedno pod vplivom La Niña, le ta pa bo povzročil izjemno nizke temperature na severozahodu ter obilne padavine na južnem delu celine, medtem ko bo vzhod obdržal dolgoletne povprečne vrednosti. Lahko pa se vse hitro spremeni.

Tale zadnji stavek postavi na glavo vse prej zapisano. Takšno napoved lahko obelodani vsakdo izmed nas. Od institucije, ki se profesionalno ukvarja s tem in tehnologijam, ki so na voljo, bi pričakoval več. Če povzamem stil njihove napovedi potem dodajam še svojo:

»Vreme v 2023 bo v glavnem stabilno, a se bodo pojavljale tudi ekstremne nestabilnosti. Bo veliko sonca, občasno z močnim dežjem, ni izključen tudi pojav toče in orkanskega vetra. V zatišnih legah bo nevarnost žledoloma, na izpostavljenih območjih pa je velika nevarnost suše in poplav«.

Skratka: vreme bo (marelo imejte vedno s seboj)

Globalne napovedi na drugih področjih sicer lahko spremljate na stotinah portalov na spletu. Tam najdete povsem uradne vire (EU Commission, n.pr.) z napovedmi gibanja inflacije, deficita, GDP-ja, ipd. Po njihovih napovedih počasi, a vztrajno drsimo v recesijo. Koliko resnice je v tem nas lahko prepričajo naraščajoče cene vsega, kar trošimo in številke na položnicah - ne vemo pa koliko časa bo ta trend vztrajal, zanesljivih napovedi ni. Baje se bo vse končalo julija, ko se bo nekdo s čarobno palico tako odločil.

Če pa vas zanimajo globalni trendi pa jih kot obliko napovedi najdete na spletišču Quantumrun (https://www.quantumrun.com/).

images.jpg
Značilnosti njihovega delovanja so v podrobnih analizah in spremljanju trendov z vseh možnih globalnih virov. Obdelujejo na tone in tone podatkov, ki jih formirajo v sklepno napoved za vsako naslednje leto. Na prvi pogled bi človek dejal, da so celo verodostojen vir. Objavljajo celo predikcije do leta 2050 in to po državah, žal pa Slovenije ni med njimi. Če vas zanima malo po-googlajte na zgornjo povezavo, portalove napovedi so neverjetno točne.

Naj izdvojim le peščico naključno izbranih njihovih prognoz za 2023:

  • Covid 19 pandemija se bo končala
  • 10% bralnih očal bo imelo direkten dostop do interneta
  • 80% svetovne populacije bo imelo dostop do interneta
  • začel naj bi delovati akustični protipotresni ščit, ki bo varoval mesta
  • z modifikacijo genskih zapisov naj bi naša telesa postala odporna na vse bolezni

Dobre stvari, v glavnem. In to je tisto, kar ljudje potrebujemo. Optimistični pogled naprej in ne črnoglede napovedi, ki nas hote ali nehote zavijejo v plašč negotovosti.

Tudi, če se nič od napovedi ne uresniči se bo pač zgodilo nekaj alternativnega, upamo lahko le, da bo to s pozitivnim učinkom. Ljudje smo po naravi firbčni in zelo radi bi vedeli kaj je izza ovinka, še predem se mu približamo.

Le kdo izmed nas si ni vsaj enkrat zaželel za hip videti sebe nekje v prihodnosti? Ampak to še ni izvedljivo (najbrž) in bolje, da ni. Če ti je poznano ali boš dosegel željen cilj svoje poti potem ta pot postane kar precej dolgočasna in nezanimiva.

Moja napoved za 2023:

PESTRO BO.

Če ne bo, bo pač manj pestro, karkoli že to pomeni.

V kolikor sem se zmotil, me lahko na to opomnite ob zaključku leta.

Scorpius

Scorpius

Scorpius

Kritičen do dogajanj okrog sebe, a nikoli brez sugestije. Včasih zbodem, da predramim zaspane in pasivne. Sicer pa ljubitelj narave, glasbe, tudi naprednih tehnologij, a ne njihov suženj. Nekoč deloholik, danes zmerno umirjen.

Življenski moto: kar lahko storiš danes še enkrat premisli in naredi pojutrišnjem.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj