Ulico prvega maja v Metliki, eno najčudovitejših ulic na svetu, je pretekli četrtek pretresel incident, ki bi ga lahko uvrstili med urbanistično-okoljevarstvene, a kot se v lokalnih skupnostih rado zgodi, je zdraha nastala predvsem na ravni medsosedskih odnosov. Komunala Metlika je namreč posekala drevesa v vsej ulici, največ pozornosti pa je bilo usmerjene v breze na otroškem igrišču med hišnima številkama štiri in šest. A spora ni povzročilo sekanje samo – očividci so prepričani, da so zaposleni na Komunali ob pomoči Prostovoljnega gasilnega društva Metlika, takoj ko so stanovalci nehali s protestiranjem, svoje delo opravili na najvišjem nivoju – v krošnjah smrek. Zataknilo se je, kot se v lokalnih skupnostih tudi rado zgodi, pri postopku odločanja o posegu v okolico.

Neposredno pobudo za sekanje dreves, predvsem visokih smrek, ki v urbano okolje po urbanističnih načelih ne sodijo, je pred dobrim letom sprožila stanovalka šestega bloka Tanja Lebar, nekateri sostanovalci pa so prepričani, da niso bili vključeni v soodločanje. Formalne postopke in pot do odločitve o sečnji predstavi predsednica sveta Mestne skupnosti Metlika, ki je pri projektu ponudila finančno podporo, Alenka Tomašič.

Kljub temu da so odločitev sprejeli predstavniki Komunale, predstavnica mestne skupnosti, upravitelj blokov in predstavnika stanovalcev najbližjih blokov, nadaljuje Tomašič, se je po sečnji izkazalo, da vsi stanovalci s posegom niso bili niti seznanjeni.

A pobudnica sečnje Tanja Lebar, ki stanuje v pritličju tik ob rajnkih drevesih, je prepričana, da so pogovori o ureditvi parka stekli že pred leti.

Javni interes stanovalcev je bil namreč izkazan ravno s tem, ko so se predstavniki sveta stanovalcev udeležili januarskega sestanka z lastnikom zemljišča, torej Komunalo Metlika, pojasni Lebar.

A teh istih predstavnikov doma, na žalost predvsem pobudnice, ki je morala nase prevzeti breme krivde za izginula drevesa, ob incidentu ni bilo na spregled, kar je povzročilo še močnejši komunikacijski zaplet.

Čez čas se je sicer izkazalo, da je bilo breme prej omenjene krivde pretežko za eno osebo. Predsednik hišnega sveta šestega bloka v Ulici prvega maja Željko Goleš je namreč odstopil s položaja.

Verjetno bi naša novinarsko-mrhovinarska stroka imela veliko manj dela, če bi določeni pogovori o posegih v okolico stekli pred začetkom del. Izkazalo se je namreč, da konkretne smreke in breze – če verjamemo stroki – res niso bile najbolje umeščene v prostor ter so nemara celo predstavljale nevarnost in nadlogo. Po predstavitvi načrtov mestne skupnosti in Komunale se je pomirila tudi huda kri. Pa naj jih Tomašič predstavi še nam.

Da ne bi izpadlo, kot da je Ulica prvega maja in s tem celotna Metlika kakorkoli nefunkcionalna, saj bi avtor oddaje s tem lahko utrpel premoženjske in statusne nevšečnosti v domačem kraju, Alenka Tomašič za zaključek današnjega BritOFFa nameni nekaj spodbudnih besed Metličanom in Metličankam za prihodnje mesece in leta.

Oddajo najdete in ji lahko prisluhnete v prilogi spodaj.

METLIKA JE NAŠA!