Na vsebino

Princip 09: Sporočila, ki pritegnejo

Ko rečem “sporočila, ki pritegnejo”, mislim na sporočila, ki te v poplavi informacij ujamejo v prvih nekaj sekundah. Tokrat bom tako pisal predvsem o vizualnih sporočilih v obliki besedil, fotografij ter grafičnega oblikovanja ali kombinaciji obojega. Sporočil vezanih na video in audio produkcijo ne bom obravnaval, ker dobimo preširok zajem teme. V tem zapisu me zanimajo besede, slike in mešanica obojega.

Sporočila, ki pritegnejo, niso le sporočila v obliki promocijskih objav, oglaševanja ter prodaje. Če razumemo, kako oblikovati besedilo, ki pritegne, bomo lažje in uspešneje komunicirali na vseh nivojih in komunikacijskih platformah - maili, razni chat kanali ali sms dopisovanje.

Seveda je pa uspešnost komuniciranja še posebej zanimiva za tiste, ki delate na prodaji ter promociji.

So maili, ki bolijo

V resnici sploh ne gre samo za maile, je pa res, da so še najbolj splošno uporabljeno komunikacijsko sredstvo. Zato se bo večina poistovetila ravno s tem primerom. In določeni posamezniki in podjetja znajo napisati mail, ki ga prebereš z veseljem, obstajajo pa po drugi strani tudi tisti, ob katerih bi si najraje vzel življenje. Pretiravam. Seveda. Sem pa prepričan, da imate v nabiralniku e-mail sodelavca ali stranke/naročnika, ki:

 • nima “zadeve” oz. naslova maila,
 • je zapisano brez odstavkov ali bog ne daj poudarkov in podnaslovov
 • in ob katerem na koncu ne veste, kaj je bil sploh namen sporočila oz. kaj se od vas pričakuje.

Zato je smiselno, da upoštevamo, kar so nas učili že v osnovni šoli:

 • uvod, jedro, zaključek,
 • ustrezni odstavki,
 • ustrezno dolge povedi,
 • čisti bonus bodo poudarki, odebelitev besedila ipd.,
 • priloženo slikovno gradivo je pa že za kakšno nagrado.

Zakaj?

Ker dandanes vsi (pisarniški delavci) dobimo ogromne količine mailov in ostalih sporočil. In za vašega prejemnika je super, če lahko kar se da hitro ugotovi:

 • kaj je smisel sporočila,
 • kaj je njegova naloga oziroma zadolžitev ali pričakovana reakcija
 • in če obstajajo kakšni roki oziroma terminski plan.

V primeru, da vaše sporočilo ni jasno, iz vseh zgoraj naštetih razlogov, se lahko zgodi, da:

 • bo razumljeno narobe,
 • ne bo razumljeno in bo sledil še klic,
 • bo naloga oz. pričakovana reakcija napačna.

In če dobro pomislimo, so navedena pravila uporabna za čisto vso komunikacijo. Pa naj bo plakat, etiketa za vino, Facebook objava ali račun za izvedeno storitev. Pravila so enaka. Bralcu mora biti kar se da hitro jasno za kaj gre in kaj se od njega pričakuje.

Objave na socialnih kanalih

Zelo podobna logika sledi tudi za objave na socialnih medijih, kot so Facebook, LinkedIn in Instagram. Konkretna razlika je še slikovna komponenta, ki je že skoraj obvezna. In v resnici lahko ravno slika pomaga, da ujame pozornost.

Seveda “ujeti pozornost” ne pomeni, da na vsak način in za vsako ceno. Relevantnost informacije in ujemanje slikovnega gradiva s temo besedila je nujno. Zavajanje in lovljenje pozornosti s cenenimi triki dolgoročno ne pelje prav daleč.

Sama filozofija tega, kaj je najbolj primerno slikovno gradivo za objavo na digitalnih socialnih kanalih je široka, a gre v osnovi za tri enostavne koncepte, ki jih verjetno že vsi razumemo:

 • obrazi,
 • osebno,
 • naravno.

Pomeni, da fotografije pritegnejo, če so na njih ljudje, ki jih vaši sledilci poznajo, če so objave vaše in z osebno noto ter ne preveč režirane, profesionalne in tehnično obdelane ali celo dodelane ter manipulirane.

Zaključna misel iz Principa

V osnovi se mi zdi, da sami vemo, katere so objave, ki nas pritegnejo in katere ne. Kaj nam gre pri sporočanju na živce in česa se razveselimo. In kot primer naj omenim dogodek iz prejšnjega tedna. V četrtek sem imel kratko predavanje z naslovom: “Checklist-a je strup za produktivnost”. In ko sem se po predstavitvi pogovarjal z udeleženci, so mi vsaj trije priznali, da je sam naslov odločilno vplival na odločitev za obisk. Organizacija časa, kar je bila tema omenjenega predavanja, res ni ekstra zabavna tema. Ampak sem ravno z dobrim naslovom, izpostavljenimi vprašanji in jedrnatim opisom pritegnil pozornost in posledično odločitev za obisk.

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj