Na vsebino

Princip 07: Turistična sezona je pred vrati in kako kaj marketing?

Turistična sezona je pred vrati. Oziroma se je za tiste, ki mislijo resno, že začela. S prvomajskimi počitnicami se v Belo krajino prizibajo prvi turisti. Zato so se verjetno tiste najnujnejše priprave na vzdrževalna dela pred začetkom poletnega dela sezone že začele. Kaj pa marketing?

V statističnih podatkih in primerjavah za leto 2023, kakor tudi za statistiko leta pred tem, sem zasledil primerjavo z letom 2019 - kot predkoronskim letom. Bojda koronsko obdobje ni merodajno. Naj bi ideja o tem prišla iz samega STA. Sam menim, da je to samo potuha za vse, češ: “Sej nam gre dobro, tisto ni bilo normalno.”


Vir: https://www.facebook.com/ricbelakrajina

Res je, da ni bilo običajno, da smo imeli v koronskem obdobju takšno število nočitev domačih turistov v Beli krajini. Ampak to me niti ne zanima toliko. Ne zanima me niti pravilna metodologija prikaza statističnih podatkov. Zanima me, kaj smo v marketinškem kontekstu naredili z vsemi temi turisti. Ko rečem “kaj smo naredili”, mislim predvsem:

  • Ali smo od vsake nočitve (družine) pridobili e-mail?
  • Smo vse te goste vprašali za mnenje?
  • Smo naredili analizo in ugotovili kaj koristnega?

Ali smo izkoristili koronski naval?

V marketingu je ključna kritična masa za statistični vzorec. In največja težava je, če naročnik, ki želi, da mu optimiziram prodajno-marketinške procese, nima:

  • baze kupcev s kontakti,
  • pridobljenih mnenj kupcev,
  • ter osnovne analitike obiskov spletne strani ter ostalih digitalnih kanalov.

In zato pravim, da iz statistike ne bi smeli eliminirati koronskega časa, čeravno je bil specifičen in odklonski. Čas, ko smo imeli v Beli krajini povečano število slovenskih turistov, smo lahko izkoristili za grajenje domače baze kontaktov, pridobivanje mnenja in zajemanje konkretnega vzorca za analize digitalnih kanalov (Facebook, Instagram, spletna stran, Google My Business). Koronska statistika bi lahko postala cilj (seveda, če je strategija razvoja takšna).

Kaj naj z e-mail-om gosta?

Upanje, da bi se gosti vračali, je le pobožna želja, če nimamo jasne vizije, kako bi ga lahko nagovorili, da je Bela krajina vredna ponovnega obiska. Zato je fino, da s svojimi gosti oziroma kupci ohranjamo dostojno komunikacijo in s tem povečamo možnost ponovnega obiska. Pomeni, da ne pošiljamo nasilnih prodajnih mailov vsak dan ali vsak teden. Pomembno je, da premišljeno in nevsiljivo targetiramo točno določeno skupino svojih obiskovalcev. In to v točno določenem obdobju leta. Tako lahko nagovorimo tiste, ki jih naša ponudba v resnici zanima in takrat, ko jih tema dejansko zanima.

In zakaj bi gosta vprašal za mnenje?

Iz istega razloga, kot vas v restavracijah vprašajo, če je bilo vse ok. Ne vem, če ste že kdaj doživeli, ampak v restavraciji, kjer jim je resnično mar, ne vprašajo samo: “Ali je bilo vse ok?” - to vprašanje je namenjeno bolj temu, da preverijo, če niso kaj za***ali. Tam, kjer jih res zanima, kaj menite, vprašajo tudi: “Kaj vam je bilo pa najbolj všeč?”, ali kaj podobnega. S takšnim vprašanjem že dobijo nekaj več, s čimer lahko potencialno prilagodijo ali izboljšajo ponudbo.

In tako vam lahko vaši obiskovalci ob zaključku nočitve, če jim seveda postavite prava vprašanja, s svojimi komentarji naredijo plan za razvoj ponudbe – namesto vas, samo poslušat jih je treba.

Dobra mailing lista je cenejša od oglaševanja

Z najbolj dodelanim digitalnim oglaševanjem ne moremo biti tako natančni kot smo lahko s segmentacijo seznama obiskovalcev. Res je, da se je z ZVOP-2 konkretno zakompliciralo obveščanje preko mailinga (oziroma celoten digitalni marketing). Strankam lahko še vedno pošiljamo maile, samo veliko bolj previdni moramo biti na kakšen način postopamo v celotnem procesu - od pridobivanja, hranjenja in uporabe pridobljenih kontaktov.

Nekaj koristnih povezav in virov s statističnimi podatki in na splošno o belokranjskem turizmu:

https://www.belakrajina.si/sl/prespite/

https://www.belakrajina.si/sl/prespite/apartmaji-in-sobe/

https://www.belakrajina.si/sl/b2b/novice/turisticno-leto-2023-v-beli-krajini/

https://www.belakrajina.si/sl/b2b/dokumenti-in-stevilke/prihodi-in-prenocitve-turistov-po-drzavah-mesecno-2020-2023/

Zaključna misel iz Principa

V tem zapisu sem omenil tri brezplačne marketinške vzvode, ki so osnova za razumevanje kupca in usmerjeno komunikacijo s ciljno publiko. Za to, da pridobite e-mail turista, ga na zakonit način hranite in skladno z zakonodajo uporabite, ne potrebujete visokih zneskov za digitalni marketing. In tudi to nič ne stane, da svoje obiskovalce vprašate za predloge izboljšav. Potrebno je le razumevanje, da je to osnova za grajenje marketinga. Za vse ostalo je tu MasterCard.

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj