Na vsebino

Princip 06: Hoj med Ludi, nekar bit duma!

Mogoče je ena izmed najbolj pomembnih lekcij v zadnjih šestih letih podjetništva ta, da se je pomembno družiti. Družiti z enako mislečimi – v tem smislu, da jih vsaj okvirno zanimajo enake zadeve, pa da imajo vsaj malo podobne izzive. V tem zapisu bom na hitro pihnil skozi nekaj točk, ki bi jih morali razumeti tako podjetniki kot tudi vsi ostali na trgu dela. Zakaj so po mojem mnenju pomembna članstva v društvih, združenjih in poslovnih klubih ter obiskovanje sejmov in kongresov ter ostali vidiki interesnega druženja (oz. networkinga)?

In v tem kontekstu sem v šank debatah že večkrat omenil, napisal pa še ne – hvala RIC-u, da imamo Inkubator. RIC so sicer ljudje, a ker jih je toliko, ki ustvarjajo to zgodbo, ne bom izpostavljal prav nikogar – zagotovo bi koga pozabil omeniti, ali bi bil pa vrstni red napačen.

Enako pomemben se mi zdi obstoj cehovskih združenj kot je Obrtno-Podjetniška zbornica ali mednarodna franšiza z izpostavo v Sloveniji CEED Slovenia. Tako Inkubator Bela krajina kot Zbornica ter CEED imajo ključno lastnost povezovanja posameznikov z enakimi interesi in potrebami v koherenten lobi.

V Inkubatorju

Dejstvo je, da bi lahko velika večina nas, ki imamo sedaj pisarno v Inkubatorju, delala od doma. In za marsikoga bi bilo veliko cenejše, če bi se iz postelje zjutraj skotalil direktno pred računalnik. A dejstvo je tudi, da je s tem eliminirana cela kupica sinergijskih učinkov, ki jih takšni skupni pisarniški prostori lahko prinesejo.

Seveda je super simpatično, da skupaj z ostalimi najemniki spijemo kavo. So pa tukaj čisto konkretne objektivne prednosti takšnega vsakodnevnega simultanega “podjetniškega druženja”. Prav za vsakega od najemnikov lahko rečem, da mi je do danes na nek način že pomagal. Anja iz Heriku Studio dela super 3D vizualizacije bivalnih interierjev in mi je že velikokrat dala konkreten nasvet. Sanja iz Typo je izkušena oblikovalka, na katero se lahko obrnem za nasvet ali instant sodelovanje. Sabina je z 20-letnimi izkušnjami odličen vir informacij na področju komunikacije in PR-ja. Darjan pa mi s svojo digitalno soljo pomaga, da so spletne strani tudi tehnično skladne z najnovejšimi standardi. Če pa ima Darjan res preveč časa, pa organizira še kakšen PODD dogodek.

Tukaj so še tri dame iz Inkubatorja - Ana, Maja 1 in Maja 2. Redno nas opominjajo, da ne pozabimo na zanimiva predavanja in aktualne delavnice. Znajo nas tudi “zbobnat” na kup, da vsake toliko kaj dobrega spijemo in pojemo. Vesna iz Spot točke pa ima (skoraj) vedno kakšen razpis v rokavu. Nedolgo nazaj se je ekipi Inkubatorja pridružila še študentka Sara, ki izkušenosti prinaša svežino.

Zato tistih nekaj evrov najemnine ne vidim le kot plačilo za kvadratni meter najema v sodobnem objektu. Trik je v Ljudeh.

Sejmi, konference, predavanja

In ker je trik v ljudeh, izkoriščam tudi možnosti za udeležbe na sejmih, konferencah ter predavanjih in delavnicah. V Sloveniji celoten poslovni svet (še vedno) deluje po principu: “Ej, a poznaš koga …”, zato je iz tega vidika ključna fizična prisotnost na sejmih, konferencah, predavanjih ali delavnicah. Ne glede na to, da imamo razvita in dostopna vsa potrebna digitalna orodja, je po mojih izkušnjah pristen stik v živo ključen za dolgoročne poslovne odnose. Verjamem, da je v tujini in za tiste, ki poslujete s tujino, drugače. A v Sloveniji po mojih izkušnjah posli tečejo preko direktnega osebnega stika.

Spodaj je video, ki ga nekateri uporabljajo tudi za sinonim pametovanja in prerekanja na spletnih platformah. Se mi zdi, da kar drži, da, dokler smo vsak pred svojo tipkovnico čisto drugače “lajamo” kot v živo.

Zaključna misel iz Principa

Ker smo posel ljudje, je pomembno, da se povezujemo in krepimo odnose tako v poslovnem smislu kot tudi na čisto osebnem nivoju. Pametno je poiskati poslu sorodne interesne skupine in se v nekaj najprimernejših tudi včlaniti. Tista članarina se posredno že povrne. Enako velja za razne networking dogodke in sejme.

Skratka: Hoj med Ludi, nekar bit duma!

Vir: Princip
Tomaž Aupič

Tomaž Aupič

www.princip.si

Sem Tomaž Aupič. Princip Studio je moj novi kreativni dom. Že med študijem arhitekture, dobro desetletje nazaj, sem se začel ukvarjati z vizualnimi komunikacijami in kreativnimi rešitvami, marketingom ter prodajo.

Namen mojih zapisov na portalu Radio Odeon je, da se spoznamo. Skozi lastne praktične primere in brez ChatGPT, vam bom skušal dati kakšen zanimiv in koristen nasvet s področja oblikovanja in spletnih rešitev.

www.princip.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj