Na povabilo Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) oziroma mag. Ralfa Čeplak Mencina, kustosa razstave AFGANISTAN – SLOVENSKI POGLEDI, bom v četrtek, 15. marca 2018, ob 18. uri, v SEMu predstavil svojo zgodbo s potovanja po tej deželi. VLJUDNO VABLJENI.

Še kot dijak sem se leta 1975 sam odpravil z vlakom iz Ljubljane do Istanbula in nato z različnimi prevoznimi sredstvi preko Turčije, Irana, Afganistana in Pakistana do Indije. Potovanje po Afganistanu od Herata preko Kandaharja do Kabula in nato preko Kajberskega prelaza do Pakistana je bila še posebej zanimiva in dragocena izkušnja. Vznemirljivo je bilo doživetje povsem drugačnega načina življenja. Prišel sem v povsem samosvoj svet in vstopil v nek drug, zaustavljen čas. Takrat pa je bil tudi čas, ko smo mnogi mladi Evropejci in Američani nosili dolge lase, hoteli smo spremeniti svet, poslušali smo rock glasbo, žejni smo bili potovanj, druženj, verjeli smo, da je mogoče ustaviti vojne s pesmijo in doseči bolj pravičen svet.

Slikovno gradivo prikazuje vizo za Afganistan, ki sem jo dobil na Afganistanski ambasadi v Beogradu, prizor z Iransko- Afganistanske meje, popravilo avtobusa nekje na poti med Kandaharjem in Kabulom ter prizor iz Kabula. Fotografije sem posnel julija 1975 na diapozitive, ki so mi jih v SEMu digitalizirali.
Več TUKAJ.