Na vsebino

Delavnica peke tradicionalnih črnomaljskih prest (2)

19. jul ob 17:00

V starem mestnem jedru Črnomlja na 200 let stari mizi mesimo, oblikujemo in pečemo tradicionalne preste.

V času turistične sezone vsako sredo ob 17. uri za obiskovalce Bele krajine (in domačine, seveda), v Belokranjskem izročilu.

Tudi vas vabimo, da se preizkusite v tej ročni spretnosti, prežeti s stoletji zgodovine.
Črnomaljci so že od nekdaj prestarji in o podjetnih Črnomaljkah, ki so pekle preste in jih ponujale na sejmih, se piše že od leta 1855. Če ne bi bile preste pomembne, se Črnomaljcev zagotovo ne bi prijel vzdevek ‘Prestarji’. Danes v Črnomlju zopet diši po prestah, ponovno se mesijo, zvijajo, pečejo in hrustljajo. Nepogrešljive sestavine črnomaljskih prest so druženje, veselje, zabava in uživanje. Manjkati ne sme niti kozarček dobrega belokranjskega vina ali soka. Peka prest je družaben dogodek, saj ga nemalokrat spremlja tekmovanje v kreativnosti, spretnosti, hudomušnosti. Med seboj se primerjamo, si nagajamo, na koncu pa skupaj pojemo to, kar smo ustvarili.

In kaj je lahko lepšega, boljšega kot koščki dišečega, hrustljavo zapečenega krušnega testa?

Cena: 15 €/osebo - do 6 oseb, 12 €/osebo - od 6 do 12 oseb. Čas trajanja: 45 min. Minimalno število udeležencev: 2. Dodatna ponudba: kozarec soka ali vina.

Kontakt: Ulica Staneta Rozmana 6, 8340 Črnomelj. e-mail: [email protected], telefon: 00 386 40 175 711.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj