Na vsebino

Neobičajna vedenja: Od gradbišča do cvetlic

11. dec ob 19:00

V zadnjem letošnjem sklopu predavanj cikla Neobičajna vedenja vas Mestna muzejska zbirka Črnomelj in RIC Bela krajina vljudno vabita na predavanje "Od gradbišča do cvetlic. Restavriranje stenskih in stropnih poslikav.", ki se bo odvilo v rojstni hiši pesnika in pisatelja Mirana Jarca (Ul. Mirana Jarca 3, Črnomelj), kjer domuje MMZ Črnomelj.

Človeka, ki pri svojem delu uporablja vrtalko, macolo, pleskarsko lestev, rezbarsko orodje, barve, čopiče in skalpele, injekcijske igle ter dentistične modelirke, imenujemo restavrator. Poklic pa restavratorstvo.

Na predavanju z rahlo provokativnim naslovom »Od gradbišča do cvetlic« bo direktor podjetja Triptih, d .o. o., Luka Bogovčič, v uvodu razbil mit o restavratorskem poklicu kot o romantičnem poklicu, kjer človek–umetnik s čopičem in paleto v roki sedi pred sliko ob kaminu, v katerem prasketa ogenj. Občasno je tako, a je tudi mnogo več.

Sledile bodo resnejše teme in ogled fotografij restavratorskih posegov, ki so jih v Restavratorskem ateljeju Bogovčič pred leti opravili v rojstni hiši pesnika in pisatelja Mirana Jarca v Črnomlju. Slušatelji se bodo srečali s čisto pravim gradbiščem, z večkrat prebeljenimi stenami, odstranjevanjem preslikav (beležev) ter bodo preko različnih faz prišli do retuširanja in do izdelave rekonstrukcij poslikav. Dela so v hiši zaradi obsežnosti in zahtevnosti potekala več mesecev. Ker vas bodo obkrožale poslikave, o katerih bo tekel pogovor, bo doživetje toliko bolj avtentično.

Sreda, 18. december, ob 19. uri
ZAZNAVANJE IN INTERPRETACIJA SPREMEMB V KULTURNI KRAJINI.
Matej Simčič, ZVND OE Novo mesto in Jernej Kavšek, ljubiteljski botanik

Vljudno vabljeni, da si ob sredah skrajšate dolge decembrske večere na zanimivih predavanjih v MMZ Črnomelj! Vstopnine ni.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj