Na vsebino

Hope's Bivouac: Ali merino ovce trpijo? (34)

V zadnjem času se je zavedanje potrošnikov glede etičnosti in trajnosti izdelkov dramatično povečalo. Medtem ko številni od nas cenimo udobje in kakovost merino volne, se vse pogosteje sprašujemo, ali ta udobja morda prihajajo na račun trpljenja živali. V tem članku se bomo osredotočili na eno najbolj priljubljenih vprašanj v tem kontekstu: Ali merino ovce res trpijo?

Proizvodnja merino majic se lahko razlikuje glede na proizvajalca in njihove standarde trajnosti in etičnosti. Medtem ko nekateri proizvajalci zagotavljajo visoke standarde dobrega ravnanja z živalmi, se drugi še vedno zatekajo k praksam, ki povzročajo nelagodje in trpljenje.

V podjetju Bivak upanja se zavedamo pomembnosti izvora merino volne in zagotavljam, da moj vir merino blaga prihaja iz Nove Zelandije. Ta država je že leta 2018 povsem prepovedala prakso "mulesinga", ki je ena najbolj kontroverznih metod pri pridobivanju volne. Pri mulesingu ovcam na živo odrežejo kožo in rep okoli zadka, kar naj bi preprečilo parazitsko okužbo z muhami. Čeprav se v Avstraliji še vedno uporablja ta praksa, Nova Zelandija sledi etičnejšemu pristopu k pridobivanju merino volne.

Poleg tega je pomembno omeniti, da se ovce na Novi Zelandiji pasejo prosto skozi celo leto, kar kaže na bolj naravno in spoštljivo ravnanje z živalmi.

Kljub temu pa je treba poudariti, da se ovce morajo redno striči, s čimer se prepreči nelagodje in prekomerno težo volne, kar lahko negativno vpliva na njihovo zdravje. Po striženju je teža ovce olajšana za 4 do 6 kg.

Torej, ali merino ovce res trpijo za vašo Hope's Bivouac merino majico? Glede na izvor volne iz Nove Zelandije, prepoved mulesinga ter prosto pašo ovc skozi celo leto, se zdi, da so ovce deležne skrbnega in spoštljivega ravnanja. Zato lahko s prepričanjem rečem, da nošenje merino majice ne pomeni podpiranja trpljenja živali, temveč zgolj uživanje v udobju in kakovosti, ki jo ponuja ta naravni material.

Na koncu, pomislite na svojo merino majico kot na simbol etičnega in trajnostnega oblačenja, ki združuje udobje, kakovost in spoštovanje do živali.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj