Na vsebino

Hope's Bivouac: Kako nošenje oblačil iz merino volne pomaga pri ekcemih (31)

Dandanes se vse več ljudi srečuje z izzivi kožnih težav, med katerimi so tudi ekcemi. Ekcemi so kronična stanja, ki se lahko pojavijo pri vsakomur, ne glede na starost ali spol. Kljub temu pa obstajajo načini, kako olajšati simptome in izboljšati kakovost življenja posameznika s tovrstnimi težavami.

Tudi jaz sem se srečevala z njimi. Nisem poznala izvora, ampak so se pojavljali kot mali izpuščaji po rokah. Najprej sem začela s pilingom telesa da so izginili, ampak sem to morala početi vsak dan. Koža je bila zaradi tega že preveč občutljiva.

Odkar nosim merino oblačila, le teh več ni.

In kako lahko oblačila iz merino volne pomagajo?

Ekcemi se manj pogosto pojavljajo pri nošenju oblačil iz merino volne zaradi več lastnosti tega naravnega materiala. Prvič, merino volna je izjemno mehka, kar zmanjšuje možnost draženja kože, ki je pogosto prisotna pri grobih ali sintetičnih tkaninah. Ta lastnost je še posebej pomembna pri občutljivi koži posameznikov, ki trpijo zaradi ekcemov.

Poleg tega merino volna omogoča dihanje kože. Material dopušča pretok zraka, kar pripomore k ohranjanju optimalne temperature in preprečuje prekomerno potenje. Zmanjšanje vlage na koži je ključnega pomena, saj mokra koža pogosto sproži izbruhe ekcemov. Merino volna absorbira vlago, hkrati pa ohranja suho okolje na koži, kar prispeva k zmanjšanju tveganja za izbruhe.

Pomembno je tudi omeniti, da merino volna naravno vsebuje lanolin, naravno maščobo, ki jo najdemo v volni. Lanolin deluje kot naravni vlažilec in ščiti kožo pred izsušitvijo, kar je še en pozitiven dejavnik pri obvladovanju ekcemov. Koža ostaja vlažna, mehka in manj dovzetna za draženje, kar posameznikom s težavami s kožo omogoča boljše udobje in manj izbruhov ekcemov.

Zaradi teh lastnosti merino volne je izbira tega materiala za oblačila lahko koristna strategija pri obvladovanju ekcemov in izboljšanju kakovosti življenja posameznikov s tovrstnimi težavami.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj