Na vsebino

Hope's Bivouac: Ledena voda in nova odvisnost (30)

Saj to že veste, da sem odvisna od merino volne. Danes vam zaupam še eno naravno odvisnost, ki sem jo razvila v zadnjih mesecih.

Od lanskega avgusta redno prakticiram potope v ledeno vodo. Voda, ki ima manj kot 15 stopinj Celzija, me je prevzela in postala moja redna spremljevalka. Potok, v katerega se odpravljam, ima med 6,5 in 8,9 stopinj tekom leta, kar nudi raznoliko izkušnjo glede na letni čas.

Zakaj se sploh podajam v tako ekstremno okolje? Od nekdaj sem bila vroča - nikakor se nisem mogla pomiriti in ohladiti za dalj časa. Nikoli ni nič trajalo dlje kot nekaj minut, da bi me ohladilo, dokler nisem odkrila moči ledeno hladne vode. Kako sem odkrila to metodo in ji zaupala, je zgodba za drugič.

Z uporabo Wim Hof prakse dihanja in potopov v ledeno vodo sem našela izjemno orodje za uravnoteženje uma in telesa. Potop v ledeno vodo postane ne le fizični podvig, temveč tudi duhovno doživetje, kjer se osvobodim vseh težav in skrbi.

Ledena voda mi predstavlja topel objem za mojo dušo, ki mi pomaga, da ujamem leteče misli in jih usmerim na pravo pot. Čeprav se na prvi pogled morda zdi paradoksalno, je potapljanje v ledeno vodo enako pomirjujoče kot občutek, ko nas ovijejo topla merino oblačila. Tako se počutim, ko sem v vodi.

Čas v vodi prilagodim telesu - kolikor moje telo tisti dan potrebuje. Včasih samo dve minuti, včasih pa tudi deset.

Ta metoda mi je bila še posebej v pomoč, ko sem se poslavljala od moje stare mame in tudi po njeni smrti. Sprva sem se le kopala, a ko sem dodala še dihanje, sem doživela popolnoma drugo dimenzijo.

Celotna praksa mi vzame dnevno dvajset minut. Umirila sem trenutek, se vrnila k sebi in se z lahkoto soočala z vsakodnevnimi izzivi, ki jih v zadnjih mesecih ni bilo malo.

Največ pa ledena voda pomaga moji duši. Ko sem pričela prakticirati ledene potope, sem imela občutek, da je ugasnil ogenj v meni. Umirila sem se in mirno dihala. Hkrati mi je najbolj všeč to, da sem dobila potrpljenje za neumne pogovore. In ko le ti postanejo preglasni, se preprosto nasmejem in z lahkoto odklopim.

Vem da se bere nerealno, da greš v vodo, ki ima šest stopinj. Ampak... ko se ji enkrat prepustiš in doživiš njene učinke.... je mrzla voda boljša kot katerakoli druga oblika zasvojenosti. Poleg vsega, je pa še zdrava. Prijatelj je s pomočjo Wim Hof metode, prebolel raka na možganih. IN takih podobnih zgodb je ogromno. Poleg vsega, je pa tudi narejenih en kup raziskav, ki podpirajo Wim Hof metodo.

Ledena voda je noro doživetje in zastonj vsakodnevni fiks. 20 minut na dan, odžene zdravnike, psihiatre in vse ostale, ki si želijo samo našega denarja in odvisnosti od sistema... stran. :)

P.S.: pred potopom v ledeno vodo, se najprej seznanite s samo metodo. Kljub temu, da je enostavna, je potrebno biti previden in se ne prepustiti egotu in dokazovanju.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj