Na vsebino

Hope's Bivouac: Obleka naredi motorista (33)

Tudi mene so prvi sončni žarki prebudili in kljub zadnji pošiljki snega in prehlada, sem se odločila, da se odpravim na prvo raziskovanje planin in gričev na svojemu kros motorju. In ko gre za tovrstne izlete, so pravilna oblačila ključna za uživanje v vsaki minuti. Pravijo, da obleka naredi motorista, in nikjer ta rek ni bolj resničen kot pri spomladanskih vožnjah po razgibanih terenih. Večplastna oblačila postanejo zaveznik proti hladu, zato sem se oblekla v merino volno, ki me ohranja toplo in suho, ne da bi mi bilo prevroče ali premrzlo.

Moja prva izkušnja na kros motorju ta vikend je bila prava pustolovščina. Petnajstletni nečak me je povabil na skupno turo - res sem carica. ???? Kot motoristka sem sicer vajena cestnega motorja, kros pa je nekaj popolnoma drugega. Začne se že pri opremi, pa tudi pri oblačilih. Bila sem čebulno oblečena in mi je bilo ob vzponu toplo, med spustom pa me ni hladilo. Ker sva se povzpela na višino 1300 metrov nadmorske višine, je bilo na vrhu kar sveže in vetrovno. Ampak naju vreme ni oviralo. Bila je krasna avantura!

Obleka za motoristične izlete v hladnih spomladanskih mesecih mora biti premišljena in večplastna. Tu je vodnik po tem, kako se obleči "kot čebula", da ostanete topli, suhi in varni med vašimi pustolovščinami:

Bazni sloj:

  • Material: Izberite merino volno saj odvaja vlago od telesa in vas ohranja suhe.
  • Značilnosti: Tanek in tesno prilegajoč se kroj, ki vam daje občutek vaše druge kože. Lahko je kratka majica, dolga, nekateri imajo rajši spodnjo majico.

Izolacijski sloj:

  • Material: Malenkost debelejši pulover iz merino volne, ki zagotavlja toploto, ne da bi omejeval gibanje.
  • Značilnosti: Ta sloj mora biti dovolj prostoren, da lahko pod njim nosite bazni sloj, hkrati pa ne sme biti predebel ali prevelik.

Zunanji sloj:

  • Material: Nekateri oblečejo še vodoodporen in vetrovno odporen material, kot je Gore-Tex ali podobno. Čez pa potem motoristično jakno s ščitniki.
  • Značilnosti: Ta sloj ščiti pred vremenskimi vplivi, kot sta dež in veter, in mora imeti dobro zračnost, da prepreči kopičenje vlage.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj