Na vsebino

Hope'S Bivouac: Kaj skriva pojem trajnostno in kako se resnično dotika našega vsakdana (35)

V zadnjem času se je pojavila beseda: TRAJNOSTNO. A je vse, kar se okoli nje vrti, res tako trajnostno, kot se zdi na prvi pogled?

Lekcije, ki sem se jih naučila v devetih letih nošenja oblačil iz merino volne, so me pripeljale do spoznanja, da je garderoba iz merino volne (skoraj) popolnoma trajnostna. Vendar popolne trajnosti v današnjem času težko dosežemo. Veliko je odvisno od nas, potrošnikov, in našega odnosa do oblačil ter tega, koliko smo podvrženi vplivu medijev in hitre mode.

Trajnost je prav tako odvisna od izbire surovin in njenega vpliva na okolje. Vendar se redko vprašamo, kako ta izbira vpliva tudi na naše zdravje in počutje. Medtem ko se veliko govori o vplivu mode na okolje, se postavlja vprašanje, zakaj je naše zdravje v zvezi z oblačili vedno na zadnjem mestu. Morda se samo meni zdi tako, vendar upam, da se motim.

Teorija trajnostnega razvoja poudarja potrebo po zadovoljevanju potreb ljudi, ne da bi ogrozili sposobnost prihodnjih generacij, da zadovoljijo svoje potrebe. To pomeni, da trajnostno podjetje ne le deluje v skladu z okoljskimi standardi, temveč tudi upošteva socialne in ekonomske vidike ter stremi k dolgoročnemu obstoju in blaginji.

V bivaku upanja ciljam tako na trajnosten, kot tudi socialni in ekonomski vidik podjetja. Proizvodnja poteka v Sloveniji, kar zagotavlja sledljivost in poznavanje porekla merino blaga. Končna cena artikla je postavljena na vse dejavnike, ki so vključeni v proces proizvodnje: šivilje, blaga, davkov državi, itd. Z veseljem izpostavim vse svoje dobavitelje, saj verjamemo v transparentnost in poštenost. Hkrati pa vračam s tem, da je šivilja pošteno plačana, izbira ene merino majice pa pomeni drastično zmanjšanje uporabe detergentov in čistil ter zmanjša porabo vode in elektrike.

Ste se kdaj vprašali iz česa je narejeno vaše oblačilo? Iz katere surovine se pridelujejo raznorazni "inovativni" materiali? Naj bo to tema za junij.

Vendar že zdaj je jasno, da je pomembno, da se zavedamo, kaj je resnično trajnostno in kako prepoznati podjetja, ki te vrednote resnično živijo. Ne samo poslovno, tudi zasebno.

Če imate kakšno vprašanje zame, da ga v eni od naslednji rubriki predebatiramo, mi pišite na [email protected]. Z veseljem razbijem vaše dvome in skrbi glede merino volne.

Nada Dragutinović

Nada Dragutinović

Nada, ljubiteljica merino volne, hribolazka in motoristka. Nada živi trajnostno in minimalistično. Verjame v koncept, manj je več, zato se je povsem predala objemu merino volne, ki je v zadnjih letih postala njena posebna strast.

Njeno navdušenje nad merino volno jo je popeljalo na edinstveno pot, skozi katero želi popeljati tudi vas, v čarobni svet tega naravnega materiala.

Merino volna ni le običajna volna. Je izjemen in naraven material z osupljivimi lastnostmi.

V oblačilih iz merino volne začutiš zdravje in svobodo. Vendar pa Nada opozarja: ko enkrat začutiš to svobodo, lahko postaneš 'odvisen' od merino volne. In zakaj je temu tako? O vsem tem, o merino volni, oblačilih iz merino volne, o hitri in trajnostni modi ter o makro in mikro plastikah, pa v njenih zapisih.

Pridružite se ji na tem čarobnem potovanju z merino volno!

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj