Hiša Sadeži družbe Metlika vas vabi na delavnico "Odprta vrata za zdravje - zasvojenost" v sodelovanju s CKZ - ZD Črnomelj, ki se prične ob 10. uri .

Pogovarjali se bomo z mag. psihologije Marino Strahinić.

Nekoč je bila zasvojenost opredeljena predvsem v povezavi s ponavljajočim uživanjem snovi, ki je vplivala na razvoj skupine vedenjskih, kognitivnih in fizioloških fenomenov. Danes strokovnjaki prepoznavajo in opredeljujejo širši koncept zasvojenosti. Na seznam diagnoz so tako uvrščene tudi nekemične ali vedenjske zasvojenosti.

Zasvojenost je predvsem kronična bolezen možganskega nagrajevalnega kroga in centrov, ki so povezani z motivacijo in spominom. Nedelovanje teh sklopov nevronskih povezav se kaže na biološki, duševni, družbeni in duhovni ravni. Izraža se v posameznikovi patološki potrebi po ugodju in/ali sprostitvi ob uživanju snovi in izbiri določenih vedenj.

Kemična zasvojenost lahko nastane ob uporabi v slovenski družbi "dovoljenih" (cigareti, nikotin, kofein, predpisana zdravila, alkohol, lepila) in nedovoljenih drog (marihuana – THC, kokain, heroin, LSD, metamfetamini, speed...).

Nekemičnih oblik zasvojenosti je bistveno več. Najbolj bolj znane so: zasvojenost od iger na srečo (kompulzivno hazardiranje) in tvegano podjetništvo, zasvojenost s sodobnimi elektronskimi mediji (računalniške igrice, internetna pornografija, internetno hazardiranje, socialna/ družabna omrežja), zasvojenost s hrano, odvisnost od odnosov, od destruktivnih odnosov, deloholizem, zasvojenost z romantičnim sanjarjenjem, s pretirano telesno aktivnostjo, kompulzivno trošenje denarja, potrošništvo in zadolževanje, zasvojenost z duhovnostjo, s seksualnostjo (oz. seksualna anoreksija) in vedenji z visoko stopnjo tveganja, z močjo, izgledom telesa...

Vir; (http://www.institut-vir.si/o-zasvojenosti.html)