Na vsebino

Vuzemski ponedeljek

2. apr ob 14:30

Članice in člani MFS Ivan Navratil organiziramo tradicionalno vsako leto na velikonočni ponedeljek - letos je to 2. aprila, to je na praznik in dela prost dan - prireditev z naslovom Vuzemski ponedeljek.

Namen prireditve je prikaz ljudskega običaja z naslovom Metliško obredje - zaviranje kola, ki ga je že leta 1888 opisal v Ljubljanskem zvonu belokranjski narodopisec Ivan Navratil. Plesali so ga vsako leto na vuzemski (velikonočni) ponedeljek pod milim nebom na Pungartu pri cerkvici sv. Martina in od leta 1992 na Trgu svobode, ki je del starega mestnega jedra Metlike. V celoti ga združuje šest različnih iger (Kolo, Must, Rešetca, Robčeca, Petelinji boj in Turn), od katerih pa se dandanes nekatere opuščajo. Gre pa prav gotovo za najstarejši splet plesov, pesmi in iger na Slovenskem, ki je bil leta 2013 vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine in od letos razglašen za Nesnovno dediščino državnega pomena. Metliško obredje se pleše brez glasbene spremljave. Plesalcem daje ritem pesem, ki jo sami prepevajo med plesom.

Obuditev tega običaja je do sedaj požela številne pohvale in Navratilovci praznovanje velikonočnega ponedeljka v zadnjem času obravnavamo kot praznik MFS Ivan Navratil. Vsako leto povabimo tudi goste in letošnjo sedemindvajseto prireditev bodo popestrili s svojim igranjem članice in člani Mestne godbe Metlika in veterani ŽKUD FS Tine Rožanc iz Ljubljane. Po končani prireditvi sledi druženje z obiskovalci in gosti prireditve.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj