Na vsebino

Ste zavistni ali ljubosumni? (2)

Obe čustvi, zavist in ljubosumje, pogosto dojemamo kot "negativna," čeprav ne gre nujno za negativna čustva, saj imajo svojo vlogo in namen.

Ljubosumje, na primer, izraža strah pred izgubo ljubljene osebe. Lahko resnično obstaja razlog za ljubosumje, lahko pa tudi ne.
Na primer ljubljena oseba se spogleduje z nekom drugim. S tem, ko smo ljubosumni, opozorimo na njeno ali njegovo neprimerno vedenje.

Pozitiven vidik ljubosumja je lahko tudi, da pomaga pritegniti pozornost partnerja ali izraziti, kako nam je mar.
Z zdravo mero ljubosumja partnerju sporočimo, da nas je zanemarjal, in to lahko privede do povečane pozornosti in ponovne povezave z nami.

Ljubosumje pa lahko nima realne osnove.
Lahko smo ljubosumni na otroka. Na primer, ko se mlademu paru rodi otrok, mož občuti ljubosumje, ker otrok prejme več pozornosti kot on. Lahko gre za pomanjkanje razumevanja, da otrok v tem najranljivejšim obdobju potrebuje skrb mame, medtem pa naj bi oče poskrbel za mamo. Oba, za nekaj časa, postavita svoje potrebe na stran.
Prav tako smo lahko ljubosumni na sodelavce, ker nas skrbi, da bo partner več časa preživel na delovnem mestu, mi pa bomo zaradi tega prikrajšani za njegovo pozornost.

Strah nas lahko obvladuje v obliki negativnih komentarjev, preverjanja ali nadzora, ignoriranja ali umikanja iz odnosa.

In ravno zaradi takšnega vedenja, nas lahko ljubljena oseba resnično zapusti. Zgodi se ravno to, kar ne želimo, da se.

Kaj storiti, če je nekdo ljubosumen?

Pomembno je nuditi ljubezen in ji zagotoviti, da jo imamo radi ter da ne bo zapostavljena zaradi drugih obveznosti ali ljudi.

Ljubosumje je čustvo, ki je sicer povsem normalno, vendar lahko postane problematično, če je občutek pretiran in neustrezen glede na situacijo.
V primeru hujših oblik ljubosumja brez realne osnove je priporočljivo poiskati strokovno pomoč pri terapevtih in psihologih.

Kakšna je razlika med ljubosumjem in zavistjo?

Zavist in ljubosumje se pogosto zamenjujeta. Ljubosumje izhaja iz strahu pred izgubo osebe, medtem ko zavist izvira iz želje po posedovanju nečesa materialnega, kar imajo drugi.

Zavist ni nujno negativna; lahko nas motivira k dejanjem in izboljšanju sebe. Namesto obsojanja ali ogovarjanja, lahko zavist usmerimo v pozitivno smer, ki nas spodbudi k doseganju enakih ali boljših rezultatov kot tisti, zaradi katerih smo zavistni.

Na primer, če zavidamo sosedu, ker ima boljši avto kot mi, je neproduktivno, če ga zgolj obsojamo, grdo gledamo ali ogovarjamo. S tem si ne koristimo in lahko celo škodimo.
Po drugi strani lahko ukrepamo proaktivno in si poiščemo dodaten vir zaslužka, da si lahko privoščimo podoben avto ali celo boljši, s čimer zadovoljimo svojo željo.

Kako doživljate ta dva čustva?
Znate razlikovati med njima?

Vir: Pisana preslica
dr. Marijeta Kobetič

dr. Marijeta Kobetič

www.pisanapreslica.si

Sem Marijeta, certificirana svetovalka in akreditirana coachinja z več kot desetletjem izkušenj v svetovanju.

Moje poslanstvo je posvečeno pomoči ljudem pri izboljšanju njihovega delovanja, reševanju osebnih težav ter omogočanju bolj svobodnega in zadovoljnega življenja.

Poleg tega se aktivno ukvarjam z vodji in ekipami, kjer jim pomagam premostiti težave na delovnem mestu.

V tej rubriki bom nudila različne nasvete na področju osebne rasti, reševanja osebnih težav in naslovila tudi težave na delovnem mestu, bodisi z izkušnjami ali s strokovnimi informacijami.

Več o meni najdete na www.pisanapreslica.siLINKEDIN.

Kontaktirate me lahko na [email protected] ⎸040 860 037.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj