Na vsebino

Zakaj Ed Sheeran ni talentiran: koncept miselnosti rasti (1)

Avtorica koncepta omejene ali fiksne miselnosti in miselnosti rasti je Carol Dweck, ameriška znanstvenica, ki se s to temo ukvarjal že vrsto let.

Ljudje z omejeno miselnostjo verjamejo, da so inteligentnost, sposobnosti in spretnosti nespremenljive. Prepričani so, da so rojeni z določenimi kompetencami, ki se ne morejo spremeniti, in da je talent prirojen, pri uspešnih ljudeh pa trdo delo igra le malo vlogo. Pogosto so odvisni od pohval drugih in se izogibajo stvarem, za katere menijo, da v njih ne bodo uspešni, kar pa jim preprečuje pridobivanje novih izkušenj.

Osebe z omejeno miselnostjo prepoznamo po stavkih, kot so:

"To preprosto ni zame. Nimam talenta za to."

"Če sem dober v nečem, potem nisem dober v drugih stvareh."

"Ljudje so ali pametni ali pa niso. Nič ne moreš spremeniti."

"Nimam časa za učenje novih stvari. To je izven mojega območja udobja."

"Če se moram zelo truditi, potem očitno nisem dovolj dober v tem."

"Raje ne poskušam, da ne bi razočaral/a samega sebe."

"Če so stvari težke, potem to pomeni, da niso zame."

"Še nikoli nisem bil/a dober/a v tem, in to se ne bo spremenilo."

Ljudje z miselnostjo rasti pa verjamejo, da niso omejeni s trenutnimi sposobnostmi in da lahko postanejo pametnejši, spretnješi in bolj nadarjeni, če vložijo čas in trud. Razmišljajo: "Ne vem še, vendar se bom naučil. Ne poznam teh stvari, jih bom spoznal. Ne znam še tega narediti, vendar bom pridobil spretnosti."

Posamezniki z miselnostjo rasti se odlikujejo po tem, da sprejemajo izzive, so odpornejši na težave, se učijo iz napak, gradijo odnose z drugimi in si pridobivajo mentorje.

Prav tako lahko dosežejo več kot drugi, ker jih manj skrbi, da bi bili videti pametni ali nadarjeni, in zato več energije vložijo v učenje.

In kaj ima Ed Sheeran z vsem tem? Prisluhnite kaj meni o talentu in kako pokaže, da se uspeh dosega predvsem s trdim delom:

In vi? Kakšno miselnost imate?

Pišite mi na [email protected].

Vir: Pisana preslica
dr. Marijeta Kobetič

dr. Marijeta Kobetič

www.pisanapreslica.si

Sem Marijeta, certificirana svetovalka in akreditirana coachinja z več kot desetletjem izkušenj v svetovanju.

Moje poslanstvo je posvečeno pomoči ljudem pri izboljšanju njihovega delovanja, reševanju osebnih težav ter omogočanju bolj svobodnega in zadovoljnega življenja.

Poleg tega se aktivno ukvarjam z vodji in ekipami, kjer jim pomagam premostiti težave na delovnem mestu.

V tej rubriki bom nudila različne nasvete na področju osebne rasti, reševanja osebnih težav in naslovila tudi težave na delovnem mestu, bodisi z izkušnjami ali s strokovnimi informacijami.

Več o meni najdete na www.pisanapreslica.siLINKEDIN.

Kontaktirate me lahko na [email protected] ⎸040 860 037.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj