... da se od staršev nauči svoje probleme reševati sam.

Ko se bo to soboto z drugim otrokom prešerno smejal nekim prizorom na televiziji, pa nikar ne stopite iz kuhinje v dnevno. Ne nadenite si bledega obraza in ne žugajte s prstom, ko grozite: "Ja, ja, kar smej se! Boš videl, kako se boš v sredo učil angleščino!"

Ali se zato, ker vas skrbi, kako bo popravil oceno, ne bi smel sprostiti in smejati pred televizorjem? Ali se je zaradi tega vašega žuganja morda naučil en sam nepravilni glagol?
Ko pride tista slavna sreda, nikar ne pričakujte, da vas bo ob 15:45 otrok strumno pozdravil s knjigo in zvezkom v roki: "Evo me, saj veš, angleščina!"
Vi boste poklicali otroka in ko začuden pride, pokažete listek z njegovo pisavo. Navadno se sliši nekaj podobnega: "U, sem pa res čisto pozabil(a)!"

Na vas je, da oblikujete stavek z največ tremi besedami:
"Kaj še čakaš?" ali "Prinesi in začni!" ali "Knjiga, zvezek, gremo!"
Če hočete, da bo učenje kar najbolj učinkovito, ga nikar ne poskušajte spodbujati z izjavami kot:
"Saj sem vedela, pa tako lepo sva se dogovorila!"
"Ti si nikoli nič ne zapomniš, zakaj moram vedno jaz misliti namesto tebe?"
"Še dobro, da se te glava drži, drugače bi jo že zdavnaj kje pozabil!"

Otrok dela, se uči. Preverite, imate občutek, da zna. Ne pustite se ujeti na limanice, da bi številčno ocenili, za koliko zna! Ker niste učiteljica tega predmeta, ker ne sprašujete, ker ne znate oceniti. Če bo ocena učiteljice drugačna, bo krivdo za nižjo oceno zvrnil nanjo. Redko na to, da ste ga vi napačno ocenili, nikoli in nikdar, da se je premalo učil.

Naslenji dan po hoji, po drlesku vrat, po tem, kako vrže torbo, veste, kakšno oceno je dobil vaš otrok. Če je dobil takšno oceno, da ste zadovoljni, potem to jasno povejte. Ne smete pa izreči tega stavka: "No, a vidiš! Če bi se že prej naučil, bi imel samo to visoko oceno!" Otrok je z vašo pomočjo naredil načrt, kako bo popravil oceno, ob dogovorjenem lasu je dobro opravil svoje učno delo, dobil lepo oceno. Po kakšni logiki je zdaj dolžan poslušati še vaše očitke? Naredil je največ, kar se da! Zato si ne smete privoščiti nobene pridige, niti še tako kratke! Ne izgovarjajte se, češ: "Saj sem mu sama povedala ..."

Nadaljevanje jutri...