Prej ko slej vam bodo otroci rekli kaj takega, da vam bo vzelo sapo. Najbolj vas bo bremenilo, če se bo to tikalo prav vas in vašega otroka. Nekaj takih izjav:

Zmeraj je vse po tvoje!
Slaba mama si!
Ne grem več v šolo!
Vse je brez zveze!
Za druge imaš zmeraj čas!

V otrocih teče prav počasi program, ki jih sili k temu, da bi postali neodvisni in hkrati obvladovali svet okoli sebe. Del tega programa je, da obvladajo tudi vas, starše, kar je dolgoročno gledano v redu. Srednjeročno, tam okrog 10 let, pa najbrž ne, ker še ne bodo imeli dovolj izkušenj, da bi lahko vodili sebe in tudi vas. Seveda tako, da bi bili tudi vi zadovoljni.

Hočejo imeti možnost vplivanja, možnost odločanja. Če ne odločajo o ničemer, se počutijo nemočne. Kadar ste nemočni, situacija pa vas sili k ukrepanju, ne morete pustiti tako, kot je - takrat začnete z ukrepi, na katere potem niste ponosni.

Otroci so jih od nekdaj dobili, po riti - takrat, ko starši niso videli drugega izhoda, saj nobena beseda, noben drug ukrep ni deloval. Po riti so jih dobili tudi, kadar so prekršili izrecno zapoved ali prepoved - da so recimo skočili na cesto, čeprav so starši ukazali, naj počakajo. Potem so jim starši polni strahu, stresa in besa naložili par gorkih po zadnji plati.

V luči veljavnega zakona je to prekršek, v luči tradicionalne slovenske vzgoje zagotovo ni bil. Da ne bo pomislekov o najini etiki - zapisano je osnovano na resničnem življenju, ne na idealiziranih zgodbah s severa.

Švedska vzgoja odlično deluje - a samo na Švedskem ... Žal.

Veliki presajevalci idej so naredili škodo: s permisivnostjo, z inkluzijo in še s čim. Leta nazaj, ko so šolniki delali magisterije v Angliji, so kar naenkrat angleški pristopi postali odlični. Skoraj smo povzeli ideje od evropske kulture, ki je nekaj deset let nazaj še imela suženjske kolonije ...

Zdaj so severnjaki naš vzor, jutri bodo ... Kdo ve, kam bo zanesla pot enega ali drugega našega strokovnjaka ali komisijo z Ministrstva za šolstvo in šport.

Vrnimo se k izjavam otrok, ki se vam vžgejo v možgane ali v srce. Kako ravnati v takem kritičnem trenutku?

Se nadaljuje jutri ...