Na vsebino

Vse se vrti okoli šole IV

... nadaljevanje od včeraj.

Ne dovolite, da šola postane vaša glavna zaposlitev. Poleg šole je toliko drugih stvari, ki so pomembne, stvari, ki vašega otroka ženejo, ki ga delajo posebnega, ki ga razveseljujejo. Ali jih v dnevu, ki je napolnjen pretežno s šolo in z mislijo na šolo, najdete?
Res je, da je šola danes zahtevnejša, da se morajo otroci več učiti; nekaj tudi na račun vaših visokih pričakovanj, saj bi danes večina staršev rada imela odličnjake. Temu primeren je pritisk na otroke. Nekateri otroci z lahkoto dosežejo pričakovanja staršev, drugi s težavo in ogromno vloženega truda, tretji pa morda sploh ne dosežejo vaših pričakovanj.
Ali ste vi dosegli pričakovanja vaših staršev? Ste sploh vedeli, kakšna pričakovanja so imeli? Občutek imam, da so starši sprejeli otrokov uspeh, kakršen je pač bil. Če je imel Andrej v spričevalu zapisane večinoma dvojke, je ata rekel: "Naš pob ni za učenje, bo pa dober mizar."

Tudi sama se spomnim, kako je potekal pogovor, če sem prinesla domov kakšno ne preveč lepo oceno. Mama je rekla: "Malo več se bo treba učiti!" To je bilo to. Kratko jedrnato, brez groženj, kazni. In jaz - vedela sem, da ima prav, da imam še rezerve, da lahko dobim višjo oceno, le kako minutko več bo treba nameniti šoli. Vedela je, kje so moje meje, kje lahko dosežem več in pri katerem predmetu sta tudi štirica ali trojka dovolj dobri oceni.

Danes od otroka z enakim potencialom straši pričakujete, da zmore več, da mora imeti štirice, da se bo lahko vpisal tja in tja. Otroka pa v šoli boli trebušček, najstnika glava, ker preprosto ne zmore. Sprašujete se, od kod toliko psihosomatskih obolenj pri šolarjih. Krivično, ali ne? Sodobni otroci so ravno tako otroci, kot smo bili mi vsi. Vendar od njih pričakujete veliko več!

Dovolite otroku, da v šoli dosega uspeh, primeren svojim sposobnostim. Dovolite mu, da se izrazi tudi drugače, ne samo preko šole in šolskih dosežkov. Dovolite mu biti to, kar je.

Vir: www.čmrlj.biz

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj