Na vsebino

1. septembra se v šole vračajo vsi učenci

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sporočila, da vse kaže, da se 1. septembra v šole vračajo vsi osnovnošolci in dijaki, a v skladu s priporočili NIJZ-ja.

Če se bo do takrat izkazalo, da se je epidemiološka slika bistveno poslabšala, potem bomo dobili drugačno zdravstveno oceno, ki jo bomo seveda spoštovali, je še dodala.

"1. 9., čez dobrih štirinajst dni, se vračamo v šole, in sicer vsi! Vračamo se v osnovne šole, v srednje šole, kot vsako šolsko leto, a tokrat z doslednim upoštevanjem epidemioloških zaščitnih ukrepov, ki jih moramo spoštovati v covid-19 razmerah," je na novinarski konferenci napovedala šolska ministrica Simona Kustec. Vračanje v šole bo tako predvidoma potekalo po "zelenem" modelu B z zaščitnimi ukrepi. T. i. zeleni model A brez vseh omejitev letos žal ne bo možen, je pojasnila.

"Odgovornost na vseh nas je, da v šolo pripeljemo zdrave otroke," je ministrica naslovila apel na vse starše.

Štirje modeli vračanja v šolo

Ministrica je predstavila publikacijo v kateri so predstavili štiri modele vračanja v šole. Po modelu A se vsi učenci izobražujejo v šoli, po modelu B se vsi učenci izobražujejo v šoli, a v skladu s priporočili NIJZ-ja, po modelu C se učenci v nižjih razredih izboražujejo v šoli, učenci od 5. do 9. razreda pa na daljavo. Po modelu D se vsi učenci izobražujejo na daljavo. "Gre za plod prepotrebnega sodelovanja med ravnatelji, stroko, Zavodom za šolstvo in NIJZ-jem, gre za temeljno skrb, da vzgojno-izobraževalni sistem v naši državi nemoteno, stabilno in kakovostno teče dalje," je dejala.

"Poiskali smo rešitve, za katere smo rekli, da jih nobeden virus ne sme ogroziti, s tem pa ne sme preprečiti poslanstva pridobivanju novega znanja, socializacije ter učenja za življenje," je nadaljevala. "Če bomo vsemu temu sledili, potem 1. 9. šola bo za vse brez kakršnegakoli dvoma in dileme, osebno si iskreno želim, da bo to možno," je sklenila.

Podrobnosti modela B: izvajanje pouka in drugih dejavnosti po modelu B je predvideno v skladu z omejitvami, ki jih določa NIJZ. Šola organizacijo dela pripravi tako, da pouk poteka po urniku, ki v največji možni meri preprečuje mešanje učencev med seboj. Učenci med odmori ostajajo v učilnicah. Šola določi sistem prihajanja in odhajanja učencev v šolo in iz šole, izvajanje šolske prehrane, evidentiranje učencev pri obveznih oz. neobveznih izbirnih predmetih, način izvajanja jutranjega varstva, podaljšanega bivanja in omejitev pri izvajanju interesnih dejavnosti. Določi tudi protokol za razkuževanje in vzdrževanje higiene.

Karantena za učence v stiku z okuženimi

Če bo vlada odobrila pouk v učilnicah, o čemer bo predvidoma odločila v četrtek, bo Nacionalni inštitut za javno zdravje nadaljeval prakso, da bo napotil v karanteno vse učence, dijake in njihove učitelje, ki bodo v stiku z okuženimi. Starši osnovnošolcev, povezani v Zvezo aktivov svetov staršev, pozivajo odgovorne, naj najdejo rešitev za pouk in varstvo za učence predvsem nižjih razredov, ki jim bo Nacionalni inštitut za javno zdravje odredil 14-dnevno karanteno zaradi stika z okuženim, je poročal Radio Slovenija.

Ravnatelji osnovnih in srednjih šol na Brdu pri Kranju

Ravnatelji osnovnih in srednjih šol od danes do četrtka na Brdu pri Kranju s predstavniki ministrstva za izobraževanje in zavoda za šolstvo razpravljajo o organizaciji pouka v času novega koronavirusa. Ravnateljem je izhodišča in usmeritve predstavila šolska ministricaKustec.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je pred dnevi dejal, da si ravnatelji in starši ne želijo, da bi se pouk začel z zamikom, ampak 1. septembra in da bi ga vsi obiskovali v šolah.

Usmeritve ravnateljem za naslednje šolsko leto

Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj je na novinarski konferenci povedal, da poteka že šesto leto zapored konferenca ravnateljev na Brdu. Tema so nujno potrebna izhodišča na začetku šolskega leta.

"Letos je to še bolj pomembno v kontekstu ustvarjanja varnega in spodbudnega učenega okolja, v kar sodi tudi ustrezno fizično učno okolje, ustrezno psihično in socialno okolje, na katerega na nek vplivajo razmere v družbi ni zdravstvene razmere," je poudaril Logaj.

"Zato je bila današnja vsebina predstavitev ravnateljem in publikacija, ki smo jo z NIJZ-jem pripravili v preteklem mesecu in pol, namenjena, da damo ključne izhodišča za ustvarjanje in vodenje diskusij v šolskem prostoru ob začetku šolskega leta, da se ga pripravi z vsemi potrebnimi omejitvami. Bistven premik je, da so omejitve pri izvajanju učenega procesa integrirane v sama priporočila in po odzivih, ki jih imamo, ravnatelji dobro sprejemajo ta usklajen pristop NIJZ-ja, ministrstva in zavoda za šolstva, kar jim tudi vsebinsko, ne samo organizacijsko olajša načrtovanje šolskega leta. Vse diskusije tečejo v smeri, da bi tako razširjen in obvezen program uspešno izvajali v naslednjem šolskem letu," je pojasnil.

Na opozorilo, da nekateri ravnatelji še vedno vztrajajo, da so predlagani zaščitni ukrepi neživljenjski in da se jih ne da upoštevati, kot zahteva NIJZ, je Logaj povedal, da so priporočila za izvedbo ukrepov intergrirana v tekst, ki so ga na konferenci dobili ravnatelji.

"Pri tem je sodelovala cela vrsta ravnateljev. V okviru avtonomije in odgovornosti je na vsaki šoli, da pripravi organizacijo pouka, da bodo lahko vsi učenci in dijaki obiskovali šolo in da bodo v šoli varni. S tem namenom bodo omejitve in usklajevanje celotne vsebine, da bo možno izvajati razširjen, kot tudi obvezen program. V razširjenem programu osnovne šole imamo veliko elementov, ko učenci iz večjih skupin tvorijo novo skupino in te usmeritve so dane tudi v gradivu ravnateljem. Takšna organizacija dela terja bistveno več dogovarjanja znotraj šole, vzpostavitev določenih protokolov v šoli in to moramo vzeti kot dejstvo, ki ga je potrebno spoštovati, da imamo varen fizični prostor, ki je predpogoj za uspešno izvajanje vzgojno izobraževalnega procesa," je opisal Logar.

V publikaciji pa so, kot je še pojasnil, nanizani ukrepi, ki je potrebno pripraviti na posamezni šoli, tudi za primere, če bi se pojavile večje težave s številom okužb.

Vir: RTV SLO

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj