Na vsebino

10 let strojnega tehnika v Črnomlju

Danes ob 12. uri je na Srednji šoli Črnomelj potekala slovesnost ob 10-letnici programa strojni tehnik v Črnomlju.

Ravnateljica Elizabeta Prus, ki je na začetku prireditve pozdravila vse navzoče, je med drugim povedala: "Pot do pridobitve novega izobraževalnega programa je bila pred 10 leti vsaj toliko zahtevna, kot je tudi danes – pogojena z mnogimi dejavniki: demografska struktura učencev v OŠ Bele krajine, podpora gospodarstva predvsem lokalnega, način financiranja srednjih šol, ki je neugoden za majhne šole, bližina večjega srednješolskega izobraževalnega središča, ki ponuja vse to ali še več. Pa vendar je takratnemu direktorju Srednje šole Črnomelj g. Stanislavu Vrščaju in ravnatelju srednje poklicne in strokovne šole g. Branislavu Adlešiču uspelo 1. septembra leta 2008 vpisati prvo generacijo strojnih tehnikov. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da imamo na šoli šolske delavnice, kjer je dijakom zagotovljen praktični del pouka. Tako v tem šolskem letu obeležujemo prvih 10 let, od kar na SŠ Črnomelj izobražujemo v srednjem strokovnem programu za poklic strojni tehnik."

Omenila je tudi, da je zelo pomembno sodelovanje z delodajalci v lokalnem okolju, zato so se v osnovni postavitvi kurikula, še posebej odprtega dela le-tega, poskušali čim bolj približati potrebam delodajalcev: "Strokovno znanje učiteljev je izjemno široko, zato izvajamo različna usposabljanja in izobraževanja za Zavod za zaposlovanje. Pretekli teden smo kot konzorcijski partner ZIK-a Črnomelj ponovno podpisali pogodbo za vključitev v projekt Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc v letih od 2018 do 2022 – Pokolpje. V okviru Aktivne politike zaposlovanja smo v zadnjih letih za Zavod za zaposlovanje usposobili preko 200 brezposelnih oseb za TIG varjenje, prav tako smo izobrazili 2 skupini za CNC operaterje."

Kot je še povedala ravnateljica danes na trgu dela težko najdemo nezaposlenega strojnika ne glede na stopnjo izobrazbe. Znanja, ki jih ta poklic ponuja, lahko uporabijo na mnogih delovnih področjih, ki se v času hitrega tehnološkega napredka še širijo. Svoj govor je zaključila s pogledom v čase, ki prihajajo: "Naloga nas, danes tu zaposlenih, pa je, da gledamo v prihodnost, da te temelje vedno znova obnavljamo in si postavljamo nove cilje, s katerimi bomo še bolj odlični in prepoznavni."

V programu so se predstavili dijaki šole in sicer z glasbenimi točkami, plesom in recitacijami.

Zvočni zapis

  • - Kaj program pomeni za šolo in lokalno okolje je povedala ravnateljica

  • - Ob 10-letnici programa je šoli čestitala tudi županja

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj