Na vsebino

100-LETNICA CICIBANA

Prejšnji teden so se v starem mestnem jedru Črnomlja, v ulici Staneta Rozmana, pojavile nove poslikave v izložbah. Meščane Črnomlja tokrat s spomladansko tematiko pozdravlja Ciciban belokranjskega pesnika Otona Župančiča, saj je ta Župančičeva zbirka pesmi za otroke pred kratkim obeležila 100-letnico prve izdaje.

Avtorici postavitev, Nataša Fir Čečura in Lidija Gornik, sta se odločili, da v izložbah realizirata njuno videnje štirih Župančičevih pesmi: uspavanke Ciciban zaspi, uganke Otroci spuščajo mehurčke ter vzgojno-poučnih Ciciban in čebela ter Ciciban – Cicifuj. Za tokratni projekt oživljanja starega mestnega jedra, ki sta ga izvedli v okviru KUD Laterna, sta se odločili ne samo zaradi častitljive 100-letnice izdaje Cicibana, temveč zaradi vseh lastnosti, ki jih sam Ciciban predstavlja: zaradi toplote, preprostosti, dobrosrčnosti, lepote in čistosti otroškega sveta ter zaradi Župančičeve pesniške vedrine in stilskega humorja.

V dobrem mesecu dni je bilo ročno narejenih 12 velikih cvetočih telohov, za drevesa je bilo uporabljenih kar 4.320 zelenih listov, za cvetoče jablane pa 2.800 cvetov. Narisanih je bilo 7 poslikav, od tega so trije Cicibani. V izložbah lahko tokrat vidite tudi tri ovčice in enega ovna, siničko, sonce in mesec, ki delata družbo množici milnih mehurčkov, ter prijazno čebelo, poimenovano Beatrix.

Ustvarjalki s projektnimi postavitvami v zapuščenih objektih nadaljujeta, saj menita, da se da z dobro idejo, obilico kreativnosti in truda ter minimalnimi vloženimi sredstvi, mestno jedro vsaj začasno oživeti ter tako pripomoči k boljšemu izgledu mesta. S pomladno postavitvijo Cicibana pa sta avtorici ponovno želeli opozoriti tudi na dejstvo, da se da propadajoče stavbe namensko uporabiti tudi kot umetniški razstavni prostor, katerega belokranjski ustvarjalci trenutno še vedno nimajo.

Obe avtorici se ob tej priložnosti vsem mimoidočim in someščanom najlepše zahvaljujeta za njihove prijazne besede ter spodbudo pri delu. Zahvaljujeta se tudi vsem, ki sta jima pripomogli z materialnimi donacijami ali jima pomagali pri delu, družinskim članom pa se zahvaljujeta za njihovo podporo in potrpljenje.

Vir: KUD Laterna, Lidija Gornik
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj