Na vsebino

11. slovenski festival kamišibaja v Črnomlju

V nedeljo, 17. septembra sta se v Cerkvi Svetega Duha odvila še zadnja letošnja dogodka v sklopu 11. slovenskega festivala kamišibaja. Mesto Črnomelj je imel zadnji dve leti čast gostiti najboljše kamišibajkarje iz celotne Slovenije, na kar smo organizatorji dogodkov društvo Kamišibaj Slovenije, KUD Zlata skledica, Občina Črnomelj, JSKD OI Črnomelj in Knjižnica Črnomelj izjemno ponosni.

Na letošnjem festivalu, ki je trajal od petka, 15. septembra do nedelje, 17. septembra, se je skupno predstavilo 35 najboljših izvajalcev tega priljubljenega papirnatega gledališča, ki jih je na predhodnih regijskih festivalih izbrala državna selektorica Silva Karim. Celoten program je obogatila razstava z naslovom »Svet iz mojega butaja«, ilustratorke in kamišibajkarice Silve Karim. Festivalsko dogajanje sta v nedeljo sklenila okrogla miza, ki jo je vodil predsednik društva Kamišibaj Slovenije, Boštjan Oder in zaključek festivala s podelitvijo posebnih priznanj ter Zlatega kamišibaja 2023.

Nedeljski del dogajanja je sklenila okrogla miza, ki jo je vodil predsednik društva Kamišibaj Slovenije, Boštjan Oder je bila posvečena kamišibaju v prihodnosti. Vanja Iva Kretič je na njej predstavila svojo magistrsko nalogo, v kateri se je posvetila besedi oziroma govoru. Dotaknili so se tudi avtorskih pravic, katere je nujno potrebno urediti v kolikor besedilo ni avtorsko. Okrogli mizi je sledila podelitev posebnih nagrad in Zlatega kamišibaja 2023, katero je vodil Aleksander Riznič. Tričlanska komisija, ki so jo sestavljali: lutkarica in kamišibajkarica Tatjana Grabrijan, avtorica in urednica otroškega in mladinskega programa na RTV Slovenija, Martina Peštaj in akademski slikar, Robert Lozar, je v svoji obrazložitvi med drugim izpostavila, da jih je »navdušila širina, raznolikost idej in pristopov«. Všeč jim je bilo tudi, da so videli tako avtorske zgodbe kot tudi učinkovite priredbe.

Izmed 35 nastopajočih je strokovna komisija izbrala naslednje nagrajence, ki so prejeli posebne nagrade: priznanje za debitanta Matic Učakar, za preplet humorja, likovne zasnove in izvedbe Vesna Marion, za najboljšo likovno podobo Violeta Anđelić, za interpretacijo poezije Metka Damjan in za inovativen pristop Joža Žuna in Tomaž Marič. Najvišjo stanovsko nagrado Zlati kamišibaj za leto 2023 sta prejela Vanja Iva Kretič in Boštjan Oder za predstavo »Tja med ljudi bova, deklica, šla … ljubezenska pisma med Kajuhom in Silvo.« Komisijo sta prepričala s »sinhrono interpretacijo, ko imaš občutek, da igralca dihata kot eno, lepa vizualna podoba ter izčiščen govorni nastop nas s takšno silo objame s spojem ljubezni in tragedije, da se na koncu samo še vprašaš, če je takšna ljubezen sploh mogoča.

Ob tej priložnosti organizatorji dogodka društvo Kamišibaj Slovenije, KUD Zlata Skledica, Občina Črnomelj, JSKD OI Črnomelj in Knjižnica Črnomelj iskreno čestitamo vsem nastopajočim in še posebno vsem dobitnikom letošnjih priznanj. »Kamišibaj je popotnik, rad potuje in to ga dela živega. Tako se bo naslednji dve leti mudil v Gorici. Na kratko bo stopil tudi k sosedom, na drugo stran meje«, je zapisal Boštjan Oder. V sklepnem dejanju današnjega dogajanja je zato predsednica društva KUD Zlata skledica, Breda Kočevar simbolično predala organizacijo festivala Katarini Ferletič.

Hvaležni smo, da je mesto Črnomelj imel priložnost gostiti Slovenski festival kamišibaja, saj nam je prinesel odlične zgodbe in prijazne kamišibajkarje.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj