Na vsebino

130 let PGD Gradac

V metliški občini so tudi letos osrednjo občinsko proslavo ob dnevu državnosti združili z gasilskim jubilejem. Mineva namreč natanko 130 let, odkar so krajani Gradca ustanovili svoje gasilsko društvo. Ob jubileju so slovesno prevzeli tudi novo motorno brizgalno.

Prostovoljno gasilsko društvo Gradac je tretje najstarejše gasilsko društvo v Beli krajini in po besedah predsednika društva Franca Šuštaršiča ml. je obletnica dokaz, da ima gasilstvo v Gradcu globoke in trdne temelje, gradaški gasilci pa v 130-ih letih niso samo ohranili vitalnosti in sposobnosti, ampak so svoj vpliv ter odgovornost skozi zgodovino še povečali.

Ker se v društvu zavedajo, da je ključ do uspešnega izvajanja operativnih nalog v dobri opremljenosti, visoki strokovni in fizični pripravljenosti ter pozitivni naravnanosti, se trudijo, da so njihovi operativni gasilci opremljeni z najsodobnejšo opremo. Tako so ob obletnici društva slovesno prevzeli novo motorno brizgalno Johstadt, ki je nadomestila staro brizgalno Rosenbauer iz leta 1971, ki je svoje že odslužila. Polovico sredstev je prispevala Gasilska zveza Metlika, polovico pa so domači gasilci zbrali s pomočjo prijateljev, somišljenikov in donatorjev.

Že lani so s pomočjo metliške gasilske zveze pridobili vozilo GVC 16/60, letos pa so se opremili še s kompletno zaščitno opremo za moštvo, ki upravlja s tem vozilom. Tako imajo sedaj vozilo in ekipo, ki je usposobljena in opremljena za vsako intervencijo. Prisotne je na slovesnosti v Gradcu nagovoril tudi metliški župan Darko Zevnik, ki je med drugim obudil spomine na dneve slovenskega osamosvajanja.

Nekaj foto utrinkov s prireditve je zabeležil Niko Goleš.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj