Na vsebino

140 letnica rojstva Josipine - Pepce Primožič

V Črnomlju so včeraj obeležili 140 let rojstva zaslužne učiteljice in prosvetiteljice Josipine - Pepce Primožič.

Rodila se je 31. oktobra 1882 v Bistri. Po končanem učiteljišču leta 1902 je bila nameščena kot učiteljica – pripravnica na Franc Jožefovi ljudski šoli v Črnomlju.

Organizirala je gospodinjske tečaje in na njih seznanjala dekleta z osnovami gospodinjstva, kuharstva, šivanja, pletenja, kvačkanja in vezenja. V društvu Orel je vodila dekliški telovadni krožek, v kulturno dejavnost pa se je vključila z vodenjem igralske skupine, dekliškega tamburaškega zbora in folklorne skupine ter povsod tudi sama sodelovala.

V sedanji Ulici Mirana Jarca je kupila manjšo stanovanjsko hišo in Črnomlju opravljala učiteljski poklic do upokojitve leta 1938.

Črnomaljci in okoliški prebivalci se je hvaležno spominjajo kot zaslužno učiteljico in prosvetiteljico, kot osebo z izostrenim čutom do sočloveka, pomoči potrebnega, ki je uživala v razdajanju svojega obsežnega znanja, življenjskih napotkov in materialne pomoči. Njeno življenje je bilo prežeto z globokim socialnim in pedagoškim čutom, humanostjo ter radodarnostjo.

Josipina - Pepca Primožič je umrla 6. junija 1961 v Črnomlju, pokopana je na pokopališču v Vojni vasi.

V spomin na njeno življenje in delo, ki ga je opravljala v Črnomlju, so v Mestni muzejski zbirki organizirali predavanje mag. Marjetke Balkovec Debevec z naslovom »O učiteljskem poklicu v šolstvu in še posebej o vlogi pomembne učiteljice v Črnomlju«. V Primožičevi hiši, ki je poimenovana po zaslužni učiteljici, pa so na ogled postavili razstavo »Belo na belo«, vezenine v rešelje tehniki članic študijskega kroška Orhideje in vezenine Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj.

Za kulturni program sta poskrbela učenka Glasbene šole Črnomelj Aleksandra Marentič na tamburici in mentor Anton Grahek na klaviaturah. V vlogi učiteljice je nastopila Mira Madronič iz KD Stari trg ob Kolpi, ki je obiskovalce na zanimiv način popeljala v čase cenjene učiteljice. Za pomoč pri organizaciji dogodka se RIC Bela krajina zahvaljuje Zvonki Šterbenc, članici krožka Orhideje in vezenine, Heleni Vukšinič, vodji Območne izpostave JSKD Črnomelj ter Jaki Birkelbachu za povezovanje dogodka.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj