Na vsebino

2. tedenski pregled strani Semič v starih cajtih (16. - 22.11.2020)

Vsi, ki vas navdušujejo stari časi, nekdanji običaji in domači ljudje, vabljeni k spremljanju strani Semič v starih cajtih, ki lahko tudi z vašo pomočjo obuja spomine in jih vrača k življenju. Če hranite stare semiške fotografije in bi jih radi delili, jih lahko pošljete na e-poštni naslov [email protected] ali pa fotografije preprosto pripnete na stran.

Preglejmo, kako smo v preteklem tednu na Facebook strani Semič v starih cajtih pogledali nazaj v preteklost. Izbiro fotografij tega tedna najdete spodaj.

Naslovno fotografijo je prispeval Matjaž Vipavec. Gre za razglednico Semiča iz obdobja 1. svetovne vojne.

Fotografija 2: Sem'ški Emil. Kot otroka ga je oče poslal služit k prijazni družini na Potoke. Tam se je mali Emil hitro vživel in se dobro počutil med domačimi otroki. Kmalu je Emilov oče odločil, da bo moral sin služit k novim gospodarjem na Pribišje. Emil se pri novih gospodarjih ni dobro počutil, zato je pobegnil nazaj na Potoke. Ko je za to izvedel njegov oče, ga je strahovito pretepel. Zaradi očetovih udarcev po glavi, je deček oslepel na eno oko in odtlej tudi pameti več ni bil prave. Ko je nekoliko odrasel, je začel tavati po Beli krajini. Ni prosjačil. Izdeloval je brezove metle, ki so odlično služile za pometanje po dvorišču in v hlevu. Gospodinjam je rad nasekal drva. Za plačilo so ga ljudje nahranili in mu nudili prenočišče, pozimi v hlevih, poleti pa na senikih. Besedilo je prispeval Blaž Kočevar.

Fotografija 3: Semiška glasbena skupina, leto 1958. Z glasbenimi vložki je popestrila kolesarski izlet svojih staršev. Zasedba (od leve proti desni): Miro Henigsman, Zvone Vidmar, Tonko Lovko, Branka Muc, Bojan Jakša in Drago Šimic. Fotografija je last M. Jakša iz Vavpče vasi.

Fotografija 4: Igralska skupina na Cerovcu, fotografirano po 2. svetovni vojni. Fotografijo sta prispevali družini Plut in Pavlišič iz Črešnjevca.

Fotografija 5: Pogled na Cerovec v začetku šestdesetih let 20. stoletja. V ospredju je "Župnca", kakor domačini pravijo domačiji ob cesti še danes. Fotografija je last družin Plut in Pavlišič iz Črešnjevca.

Fotografija 6: Spomin na otvoritev asfaltirane ceste čez Podreber leta 1986 s pomočjo najstarejše vaščanke Urše Malenšek - Odamkove. Spodnjo fotografijo je prispevala družina Sepaher iz Podrebra.

Fotografija 7: Semiški lovci pred kočo na Vimolju, zgrajeno leta 1964. Fotografija je nastala v poznih šestdesetih letih preteklega stoletja. V času delovanja fotografiranih lovcev je društvo zgradilo tudi kočo na Smuku ter kočo na Krupi z rovom in oboro za divje prašiče, kjer se preizkušajo lovski psi jazbečarji. Postavili so številne preže ter krmilnice, urejali so krmne njive in organizirali številne čistilne akcije. Fotografijo je prispevala družina Tessari iz Kota.

Fotografija 8: Regina Ličen za navijalnim strojem v semiški Iskri. 26. december 1957. Fotografija je last M. Jakša iz Vavpče vasi.

Fotografija 9: Ohcet po starih belokranjskih šegah in navadah - Folklorna skupina Semiška ohcet v letu 1965. Obred je potekal pod partizanskim domom, natančneje tam, kjer zdaj stoji telovadnica OŠ Semič. V ozadju je vidna tudi Tomaževičeva domačija. Besedilo in fotografijo je pripravila Albina Pašič.

Fotografija 10: Gospodinjska šola v Semiču, ki naj bi potekala od leta 1930 do leta 1933. Če prepoznate katero od gospodinj, se veselimo vaše pomoči. Fotografijo je posredovala Julka Simonič.

Fotografija 11: Semiški gasilci pred cerkvijo svetega Duha, leto fotografiranja je žal neznano. Morda koga prepoznate? Fotografijo je posredovala Tanja Prešeren Banovec.

Fotografija 12: Semiški folkloristi leta 1977 pred starim kulturnim domom. Od leve proti desni zgoraj: Ivan Štalcar, Marjeta Mušič (nevesta), Milan Golobič (ženin), Boris Bucik, Martina Prešeren, Albina Pašič. Dveh moških v zgornji vrsti še nismo prepoznali. Od desne proti levi spodaj: Alojz Željko (harmonika), Jože Štukelj, Marica Pirš, Štefan Pašič (nakolenče). Fotografijo in besedilo je prispevala Albina Pašič.

Fotografija 13: “Spopad” s snopi žita med Simoničevim Žanom in Košcevim Antonom. Fotografija naj bi nastala v poznih šestdesetih letih preteklega stoletja. Prispevala jo je družina Simonič iz Podrebra.

Fotografija 14: Lovec Jože Ogulin pred svojo hišo na Vrčicah. Bil je znan lovec lisic in prodajalec kož. Fotografija je last družine Rogelj iz Srednje vasi.

Fotografija 15: Gasilska enota iz Štrekljevca se je leta 1950 udeležila tekmovanja črpanja vode na Krupi. Koga prepoznate? Fotografijo je prispevala družina Ramuta iz Kala.

Vir: Semič v starih cajtih

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj