Na vsebino

20 let knjižnih moljčkov - praznovanje z Alenko Kolman in Pujso Pepo

Bralni klub »Knjižni moljček« je bil ustanovljen oktobra 1997, ko je Knjižnica Črnomelj delovala v okviru Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, in sicer na pobudo višje knjižničarke Brede Kočevar. Projekt je že od začetka namenjen predšolskim otrokom od treh do sedmih let in njihovim staršem.

Otroci so se najprej skupaj s starši srečevali štirikrat na leto. Zadnja leta pa knjižničarki Breda Kočevar in Jožica Žunič od oktobra do aprila enkrat na mesec pripravita pravljično urico, na katero otroci prihajajo v spremstvu odrasle osebe. Oblikuje se pet skupin otrok, štiri v Knjižnici Črnomelj in ena v Krajevni knjižnici Semič.

Projekt Knjižni moljček se je v zadnjih letih še nadgradil z možnostjo pripovedovanja pravljic ali pesmic knjižničarki. Na ta način se starše spodbuja h glasnemu branju doma, otroka pa h kratki obnovi oz. pogovoru o prebrani zgodbi s knjižničarko. Otroci se na ta način urijo v govornem izražanju in tudi v premagovanju treme pred nastopom. Vsak otrok, ki pove 5 pravljic ali pesmic, si s tem pridobi naziv NAJ-MOLJČEK. V Krajevni knjižnici Semič mlade pripovedovalce k pripovedovanju zgodb in pesmic spodbuja knjižničarka Bernardka Jakša.

Na slovesnosti ob 20. obletnici, ki je potekala v Tednu otroka ( v četrtek, 5. oktobra 2017)

v nabito polni dvorani Kulturnega centra Semič, je o učinkih projekta spregovorila direktorica Knjižnice Črnomelj, Anja Panjan Trgovčić. V nadaljevanju pa nas je nagovorila mag. Tilka Jamnik, podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije.

Slovesni del prireditve je povezoval Jaka Birkelbach, zaposlen pri JSKD OI Črnomelj in hkrati tudi očka dveh malih moljčkov.

Otroci in odrasli smo uživali v izvrstnem nastopu znane slovenske glasbenice Alenke Kolman, ki je skupaj s simpatično junakinjo Pujso Pepo pripravila nepozabno glasbeno in pravljično doživetje.

V avli Kulturnega centra smo si ob koncu prireditve lahko ogledali razstavo z naslovom RAZIGRANKE, na kateri so predstavljene različne igrače in družabne igre, ki so navduševale otroke od sredine 19. stoletja do 80. let 20. stoletja. Gradivo izvira iz zasebnih zbirk. Pripravila sta jo Katarina Batagelj in Rok Glavan, na ogled pa jo je postavil Antikvariat Glavan iz Ljubljane.

Ob pomembni obletnici je Knjižnica Črnomelj izdala tudi brošuro, v kateri nas nagovarjajo različni strokovnjaki in sodelavci: Anja Panjan Trgovčić, prof., direktorica Knjižnice Črnomelj, mag. Tilka Jamnik, podpredsednica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, dr. Vesna Vuk Godina, socialna in kulturna antropologinja, mag. Nada Žagar, direktorica ZIK Črnomelj ter vse tri strokovne sodelavke in izvajalke projekta. Knjižico je lektorirala Helena Vukšinič, vodja JSKD OI Črnomelj, oblikovanje in priprava za tisk pa je odlično delo oblikovalca Rolanda Pluta.

Vsi knjižni moljčki bodo na novembrskem srečanju prejeli priponko z motivom moljčka in koledar srečanj do konca šolskega leta. Poleg pravljic za otroke bomo za starše otrok organizirali tudi tri predavanja strokovnjakov, ki se ukvarjajo z branjem. V mesecu oktobru bomo tako gostili dr. Vesno Vuk Godina, v decembru prof. spec. in reh. ped. Nino Aupič in v marcu mag. Tilko Jamnik. Lepo vabljeni!

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da je danes knjižni moljček tako »živ« in da bo tako ostalo še naprej. Strokovni delavci se veselimo novih izzivov, ki nam jih prinaša sodobni čas. Trudili se bomo za naše otroke, da bodo (p)ostali bralci za vse življenje in da bodo postali (p)ostali srečni in uspešni ljudje.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj