Na vsebino

Peti svetovni dan čebel izpostavlja pomen mladih in čebelarstva

Foto: Občina Črnomelj
Foto: Občina Črnomelj

Danes obeležujemo peti svetovni dan čebel. Namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko pestrost. Ob letošnjem svetovnem dnevu čebel je v ospredju tema mladi in čebelarstvo.

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je ob svetovnem dnevu čebel sprejel aktivne čebelarje v črnomaljski občini in se z njimi pogovoril o aktualnih zadevah na področju njihovega delovanja. Poudaril je, da je bila črnomaljska občina ena izmed prvih čebelam prijaznih občin in da ima čebelarstvo pri nas velik ugled, za kar so zaslužni prav čebelarji.

»Čebele imajo za naš obstoj neprecenljiv pomen, zato je prav, da imajo tudi svoj dan, ki je bil razglašen prav na pobudo Slovenije oz. slovenskih čebelarjev,« je še izpostavil župan in čebelarjem podaril tudi manjšo pozornost v čebelarskem stilu, ki je nastala izpod rok Nevenke Adlešič, članice Podjetniškega inkubatorja Bela krajina.

Tema letošnjega dneva čebel sovpada z evropskim letom mladih, saj sta, kot poudarjajo na kmetijskem ministrstvu, za prihodnost čebelarstva izjemno pomembna prenos znanja in ozaveščanje o pomenu čebel, predvsem v zvezi z mladimi, ki bodo skrbniki planeta in se bodo soočali z vedno večjimi izzivi tudi na področju preskrbe s hrano in varovanja okolja.

Glavni namen svetovnega dneva čebel je sicer poleg praznovanja predvsem ozaveščanje širše javnosti, da so čebele in ostali opraševalci izredno pomembni, da so čebele v zadnjem obdobju na veliko področjih ogrožene in kaj moramo kot skupnost in posamezniki narediti v prihodnosti, da bomo čebele ohranili v prihodnje, pa so v sporočilu za javnost zapisali pri Čebelarski zvezi Slovenije.

K skrbi za čebele in druge opraševalce lahko pripomore vsak, poudarja podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Peter Kozmus. Med drugim k boljšemu preživetju čebel pripomorejo sajenje avtohtonih medovitih rastlin, košnja cvetočih rastlin po cvetenju, nakup medu in ostalih čebeljih pridelkov pri najbližjih čebelarjih in zmanjšana uporaba čebelam škodljivih pesticidov.

“Ob tem pa moramo še vedeti, da s tem, ko pomagamo čebelam, pomagamo tudi ostalim organizmom in nenazadnje tudi ljudem. Čebele namreč za dober razvoj in življenje potrebujejo skoraj enake življenjske pogoje kot ljudje. Čist zrak, vodo in zdravo okolje brez onesnaženosti. Takšno okolje pa je tudi bolj zdravo za življenje ljudi,” je pred svetovnim dnevom čebel povedal Kozmus.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč pa je prepričan, da je sporočilo svetovnega dneva čebel doseglo namen. “Danes se svet spoštljivo pogovarja o čebelah, čebelarjih in vsemu, kar sodi zraven. Zavedamo se, da je prehranska varnost odvisna od teh malih žuželk in še vedno velja, da je za nas čebelarje in za verigo pridelave hrane kralj živali čebela,” je poudaril.

Statistika razkriva, da je bilo oktobra 2020 v Sloveniji 11.293 čebelarjev, ki so skupno pridelali okoli 1300 ton medu. Vsak prebivalec ga letno porabi nekaj manj kot kilogram.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga obeleževali leta 2018. Slovenija je za dan čebel izbrala 20. maj, in sicer zaradi rojstnega dne Antona Janše, pionirja sodobnega čebelarstva in enega od največjih strokovnjakov za čebele.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj