Na vsebino

3 leta uspešnega delovanja Podjetniškega inkubatorja Bela krajina

Podjetniški inkubator Bela krajina praznuje!

PI Bela krajina, katerega upravlja RIC Bela krajina, v letošnjem spomladanskem času obeležuje 3 leta od ustanovitve in 3 leta uspešnega delovanja! Belokranjski inkubator s coworking prostori je bil z namenom ustanovljen marca 2016, saj je bil predhodno s strani mladih, brezposelnih in potencialnih podjetnikov ugotovljen velik izkazan interes za vzpostavitev podpornega okolja za razvoj in promocijo podjetništva v Beli krajini.

Namen delovanja

Namen PI Bela krajina je nuditi podporo v predinkubacijski (podpora procesu poslovne ideje, preverba poslovne ideje in plan uresničitve) in v inkubacijski fazi (podpora rasti in razvoj start up podjetij). Delovanje inkubatorja ciljnim skupinam kot so inovativni potencialni podjetniki (posamezniki, dijaki, študenti, raziskovalci), nova in obstoječa podjetja s potencialom hitre rasti »start up« ter hitro rastoča podjetja s potencialom globalne rasti »scale up«, zagotavlja:

  • prilagojeno programsko podporo za zagon, rast in razvoj podjetij,
  • prispevek k povečevanju števila novoustanovljenih podjetij, ki dosegajo višjo dodano vrednost,
  • povečevanje stopnje preživetja novoustanovljenih podjetij,
  • premagovanje ovir hitro rastočih podjetij (scale up),
  • podporo pri prepoznavanju inovativnih tržno zanimivih zamisli in pomoč pri njihovi realizaciji.

Kateri so viri financiranja PI Bela krajina?

Upravljanje in delovanje PI Bela krajina je financirano iz več virov, in sicer: Evropska unija – Evropski sklad za regionalni razvoj, Agencija SPIRIT, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, belokranjske občine v razmerju 3:2:1 (Črnomelj, Metlika, Semič) in lastni viri. PI Bela krajina ima v letošnjem letu v načrtu predvidenih 340.080,40 €. Največji delež sredstev dobi inkubator iz projekta SIO, ki ga financirata MGRT in EU (49 %). Drugi največji vir financiranja je iz Programa Pokolpje (MGRT 29 %), ki financira nakup opreme za Prostor naprednih tehnologij in prototipni laboratorij. 11 % sredstev zagotavlja Občina Črnomelj, 7 % Občina Metlika in 3 % Občina Semič.

Lokacije inkubatorja

PI Bela krajina ima 3 delujoče dislocirane enote, in sicer TRIS Kanižarica, ki je kot prva enota odprla vrata marca 2016, nato Stratus (maj 2016) in Stara lekarna (junij 2016).

Srce inkubatorja – Inkubiranci

Trenutno v inkubatorju razvija in ponuja svoje produkte in storitve 8 inkubirancev v enoti Stratus in 5 v Stari lekarni ter 12 coworking članov, ki delujejo v vseh 3 enotah. Med njimi so: 8 Shadows, Promigra, Vireo, Skladko Co, Studio Rakun, Starkmat, HRM Business, Hollisana, Umetnostno kovaštvo Stipanovič, Poslovno svetovanje in eko projekti, Coffers Europe, Bravina, Saatotuli, Precisefunnels in drugi. V 3 letih se je v inkubatorju zvrstilo 26 inkubirancev in 39 coworking članov.

Produkti, ki so osvojili trg

V inkubatorju so nekateri mladi podjetniki razvili zelo uspešne podjetniške zgodbe, s katerimi osvajajo slovensko tržišče in tuja svetovna tržišča. Z idejami in produkti ter storitvami zmagujejo in prejemajo nagrade, zaposlujejo lokalno prebivalstvo, s proizvodnjo produktov pa podpirajo lokalno gospodarstvo. Od uspešnih zgodb velja izpostaviti aplikacijo za spletne trgovine Wheelio, stol za aktivno sedenje Active Chair, projekt Zdrava pisarna, SaaS portal za reševanje problemov v proizvodnih podjetjih 8DReport.com, interaktivna hiška za otroke Sofia House of Wisdom ter izdelki blagovne zname Vireo, kar dokazuje, da je PI Bela krajina zdravo in inspirativno okolje, ki omogoča, da inovativne podjetniške ideje zaživijo in uspejo na trgu.

Izjemna rast čistih prihodkov od prodaje

V analizo rasti čistih prihodkov od prodaje je bilo vključenih 27 članov PI Bela krajina. Čisti prihodki od prodaje so v letu 2017 znašali 1.300.000,00 EUR. Ti so se v letu 2018 povišali za kar 43 % in so znašali več kot 1.850.000,00 EUR! Gre za dosežek, ki je nad slovenskim povprečjem.

1700 ur svetovanj

PI Bela krajina preko svojih zaposlenih nudi svetovanje, informiranje in mentoriranje ter ekspertna svetovanja vsem članom inkubatorja. V 3 letih je bilo za mlade belokranjske podjetnike izvedenih 1700 ur svetovanj, ki so obsegala koristne nasvete, usmerjanje in informacije. Članom inkubatorja so svetovanja dostopna brezplačno.

Kaj je ekspertno svetovanje?

Namen ekspertnega svetovanja je izbranim podjetjem omogočiti izbor eksperta iz baze ekspertov, ki jim bo svetoval za odpravo ovir s specifičnih strokovnih področij. Ekspertno svetovanje se izvaja v individualni obliki, ki podjetjem ponuja: prenos specifičnih izkušenj, znanja in socialnih povezav, pomoč pri pripravi analize in strategije s specifičnega področja, ter vse, kar bo podjetju v podporo. PI Bela krajina sodeluje s Pomurskim tehnološkim parkom in sicer za podporo ''scale up'' podjetjem.

Brezplačna izobraževanja

V PI Bela krajina je bilo v 3 letih organiziranih več kot 140 izobraževanj, predavanj in delavnic, na katerih je bilo zabeleženo več kot 1800 obiskov oz. katerih se je udeležilo okoli 500 različnih posameznikov. 99% dogodkov je brezplačnih in so na voljo tako inkubirancem in članom coworking prostorov kot zainteresiranim zunanjim obiskovalcem.

Gostovanje strokovnjakov z izkušnjami

Na delavnicah in predavanjih je PI Bela krajina gostil več kot 50 predavateljev oz. strokovnjakov z različnih področjih. Med njimi velja izpostaviti: Matej Golob – soustanovitelj startupa 30Lean in agencije CorpoHub, Jasna Suhadolc – svetovalka za komunikacijo, Dušan Vukčevič – svetovno priznan 3D artist, Boris Pfeifer – inovator in mentor, Marko Orel – soustanovitelj Poligona, Nadav Sagir – strokovnjak na področju tehnologij dopolnjene stvarnosti, Miloš Čirič – specialist na področju lobiranja in vodenja, Primož Zelenšek – direktor podjetja Chipolo, Radoš Skrt – SEO in SEM specialist, Igor Panjan – CEO in vodja ekipe Datafy.it, Jure Adlešič – strokovnjak za SEO ter solastnik podjetja Dominatus d.o.o., Vera Nunič – strokovnjakinja za rast podjetij, Uroš Žižek – specialist za spletno analitiko ter marketing in Jure Doler – specialist za digitalni marketing.

S povezovanjem do uspeha

PI Bela krajina deluje v 2 mrežah, in sicer v mreži SIO, kjer sodeluje z vsemi 21 tehnološkimi parki in inkubatorji v Sloveniji, ter v Mreži podjetniških inkubatorjev Pokolpja, kjer delujejo še inkubatorji Kočevje, Podbreznik in Kostel. Namen članstva je mreženje zaposlenih in inkubirancev, izmenjava dobrih praks in medsebojna pomoč. PI Bela krajina sodeluje tudi z lokalnimi podjetji kot so Beti in Livar ter z institucijami kot je Srednja šola Črnomelj. Na tak način lahko inkubator ponudi inkubirancem najboljše storitve, kar v praksi pomeni dostop do najboljših mentorjev, ekspertov in uspešnih podjetnikov.

Cilji

Kratkoročni cilj je uspešna prijava na razpis Agencije SPIRIT, ki bo objavljen v poletnem času, ter s tem zagotoviti nadaljnje financiranje inkubatorja. V letu 2018 je bil PI Bela krajina že uspešen na razpisu »Subjekti inovativnega okolja«, razpisan s strani Agencije SPIRIT, preko katerega si je zagotovil 2-letno financiranje v višini 293.070,00 EUR! Dolgoročni cilj ekipe, ki vodi inkubator, pa je da na nišnih področjih preide od sledilca do soustvarjalca globalnih trendov, pri tem pa bodo odgovorno vlogo odigrali tudi »veterani« inkubatorja in novi, bodoči člani.

Spletna stran PI Bela krajina: www.inkubator-belakrajina.si

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj