Na vsebino

Vtisi z letošnjega ex-tempora mladih likovnikov Bele krajine

V Črnomlju je minuli petek pod okriljem tamkajšnjega društva prijateljev mladine potekal že 42. Ex tempore mladih likovnikov Bele krajine, ki so se ga udeležili likovniki iz vseh belokranjskih in dveh novomeških šol. Srečanje je potekalo pod naslovom Črnomelj – mesto spominov, posvečeno pa je bilo 80. obletnici 1. zasedanja SNOS-a, ki ga bodo v največji belokranjski občini obeležili prihodnje leto. V nadaljevanju smo zbrali nekaj vtisov iz štirih belokranjskih osnovnih šol.

OŠ Mirana Jarca Črnomelj

Po pozdravnih govorih organizatorice DPM Črnomelj Sonje Strgar, Jake Birkelbacha, podžupana občine Črnomelj in Tadeja Finka iz ZIK Črnomelj, nas je razveselil pozdrav gospe Vladimire Škof, saj je na ex-temporu že od samega začetka.

Iz OŠ Mirana Jarca so se slikarskega srečanja udeležile: Urška Žalec in Neža Badjuk iz 7. razreda, Pia Lovrenčič iz 8. ter Nastja Kastelc in Nađa Jovanović iz 9. razreda z mentorico Natalijo Orlič.

Slikarske motive smo si izbrali kar v starem mestnem jedru Črnomlja. V sončnem vremenu je delo potekalo hitro, slike so se pod sončnimi žarki hitro sušile. Vsako nastalo delo je originalno in posebno, saj nosi osebno noto ustvarjalke. Nastala dela vseh udeležencev bodo od 17. oktobra naprej na ogled v Kulturnem domu Črnomelj, kasneje pa bo razstava potovala po vseh sodelujočih šolah.

OŠ Belokranjskega odreda Semič

Velika platna so za učence predstavljala velik izziv, a je z veliko truda vsak našel svoj motiv. Večji del dneva so učenci preživeli s čopičem v roki in nastala so resnično zanimiva in izvirna likovna dela. Kljub temu da se je zdelo, da je slikanju namenjenega veliko časa, je ta minil kot bi trenil.

Iz OŠ Belokranjskega odreda Semič so se slikarskega srečanja udeležile: Aleksandra Marentič, Zala Tatalović, Sara Miketič, Ana Požek in Tjaša Plut iz 9. razreda z mentorico Vlasto Henigsman.

OŠ Vinica

Najprej nas je pozdravila predsednica Društva prijateljev mladine Črnomelj, ga. Sonja Strgar. Razkrila nam je temo Črnomelj – mesto spominov, na katero smo risali in slikali. Nato nam je nekaj pozdravnih besed namenil podžupan Občine Črnomelj, g. Jaka Birkelbach, ki nam je povedal, da bo v občini leto 2024 Leto domovine in da smo se zbrali v ta namen, da s svojimi slikami obeležimo dogodke, ki so se v Črnomlju zgodili pred 80-imi leti. Potem nam je g. Tadej Fink povedal, da je v stavbi Kulturnega doma Črnomelj februarja 1944 potekalo prvo zasedanje SNOS (Slovensko narodnoosvobodilni svet), kjer so bili postavljeni temelji slovenske državnosti, sprejeti so bili številni odloki, ki so še danes temelj slovenske parlamentarnosti in najvišje stopnje slovenske ljudske oblasti in da je bil Črnomelj takrat začasno glavno mesto bojujočega se slovenskega ljudstva. Povedal nam je tudi, da je v Kulturnem domu v letih 1944 in 1945 delovalo tudi Slovensko narodno gledališče, itd.

Dobili smo še veliko informacij o dogodkih, ki so se zgodili v Črnomlju pred 80-imi leti, zato smo že začeli razmišljat o svojih motivih na slikah, saj bodo naše stvaritve krasile razstavo, ki bo v prihodnjem letu spremljala pomembne dogodke na proslavah ob Letu domovine. Zato smo takoj po končanih pozdravnih besedah v roke vzeli svoja slikarska platna in se odpravili po celem Črnomlju, da bi našli svoj motiv in kotiček za celodnevno ustvarjanje. Me tri učenke iz OŠ Vinica smo se s svojo mentorico, učiteljico Jasmino Strugar, odpravile na železniško postajo. Tam nas je s svojim šarmom takoj prevzela stara črna lokomotiva, ki je postavljena v parku pod železniško postajo. Nasproti nje stoji stara in zapuščena stavba, v kateri je bila nekoč Restavracija Kolodvor, tudi ta nas je očarala s svojo posebno arhitekturo. Seveda pa se nismo mogle upreti železniški postaji in ob njej ležečih tirnicah. Ko smo si skicirale vsaka svoj motiv, smo v roke prijele čopiče in začele z akrilnimi barvami slikati na platno. Med delom smo se zabavale in spoznale mlade likovnike iz drugih šol.

Bilo nam je zelo lepo, saj smo ta dan ustvarjale drugače, predvsem pa več časa, kot smo navajene v šoli. Na ex temporu bi želele še kdaj sodelovati.

OŠ Milke Šobar - Nataše Črnomelj

V petek sta se učenca naše šole pridružila več kot petdesetim mladim umetnikom iz belokranjskih osnovnih šol, Gimnazije Črnomelj, OŠ Grm Novo mesto in Srednje vzgojiteljske šole Novo mesto, ki so se zbrali na 42. slikarskem srečanju Ex-tempore. Ustvarjali smo v Črnomlju na temo Črnomelj – mesto spominov in poskušali na slikarska platna ujeti utrinke iz starega mestnega jedra ter slikovite podobe pomembnih stavb v mestu. Sončen dan smo tako ustvarjalno preživeli v dobri družbi in lepem ambientu našega mesta.

OŠ Stari trg ob Kolpi

V petek, 29. 9. 2023, so se učenke Pika, Sara in Nina, iz OŠ Stari trg ob Kolpi, udeležile 42. ex – tempora mladih likovnikov Bele krajine. Letošnja tema ustvarjanja je bila Črnomelj – mesto spominov. Učenke so na platna naslikale čudovite motive, ki so pritegnili njihovo pozornost. Bil je lep in ustvarjalen dan.

OŠ Komandanta Staneta Dragatuš

V petek, 29. septembra 2023, smo se Izidor Jesih, David Kopač, Tia Tomažič in Nejc Kuzma odpravili v Črnomelj na slikarski ex tempore. Tam smo srečali tudi likovnike iz vseh belokranjskih in dveh novomeških šol. Pri Kulturnem domu v Črnomlju nam je predsednica Društva prijateljev mladine Črnomelj, ga. Sonja Strgar, povedala, da bomo ustvarjali na temo Črnomelj – mesto spominov. Nato nam je nekaj pozdravnih besed namenil podžupan Občine Črnomelj, g. Jaka Birkelbach, ki nam je povedal, da bo v Občini Črnomelj leto 2024 Leto domovine ter da bodo naši izdelki, ki jih bomo danes ustvarili krasili razstavo, ki bo v prihodnjem letu spremljala pomembne dogodke na proslavah ob Letu domovine. Potem nam je g. Tadej Fink povedal še nekaj o zgodovinskih dogodkih, ki so se zgodili v Kulturnem domu v Črnomlju pred 80-imi leti. Poudaril je tudi, da je Kulturni dom zadnjič v svoji trenutni podobi, saj ga bodo prenovili. Zato smo se mi štirje odločili, da ga bomo na svojih slikah upodobili vsak na svoj način. Najprej smo narisali skice, nato pa začeli z akrilnimi barvami slikati na platno. Po končanem napornem dnevu smo se še fotografirali in odšli domov. Bilo nam je lepo in zanimivo.

OŠ Loka Črnomelj

V petek, 29. 9. 2023, je v Črnomlju potekal 42. slikarski extempore. Udeležili so se ga mladi likovniki vseh belokranjskih osnovnih šol, Srednje šole Črnomelj, Srednje vzgojiteljske šole Novo mesto in VDC Črnomelj.

Našo šolo so zastopali devetošolci Laura Recer, Katja Franko, Tamara Miketič, Zara Štefanič, Saša Kapš in Martin Papež.

Ustvarjali so na temo Črnomelj, mesto spominov, kar se je nanašalo na 80. obletnico zasedanja SNOS-a v Črnomlju. Ustvarjalci so si izbrali motive, bolj ali manj povezane s temo, in ustvarili barvite slike, ki si jih lahko ogledate v galeriji spodaj ali v živo na razstavi, ki se bo odprla 17. 10. 23 v Kulturnem domu Črnomelj.

Vir: OŠ Črnomelj, Semič, Vinica, Dragatuš, OŠ Milke Šobar - Nataše, Loka

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj