Na vsebino

5. tedenski pregled - Semič v starih cajtih (7. - 13. 12. 2020)

Raziskovanje preteklosti minulega tedna zaznamujeta spomina na središči krajevnega in vaškega druženja: gostilno pri Baharci in gostilno pri Smiletu. Druženje pred slednjo krasi tokratno naslovno fotografijo. Da bi gostilniško zborovanje nekoč razumeli malo bolje, nam je pri odkrivanju zgodb tudi tokrat pomagal Blaž Kočevar, ki se je spomnil anekdote pred gostilno pri Baharci. Zgodbo najdete na strani Semič v starih cajtih, v spodnjem pregledu pa slavno gostilničarko najdete na drugi fotografiji. V primeru, da hranite stare semiške fotografije, vas vabimo, da jih pripnete na našo stran ali pa jih pošljete na e-poštni naslov [email protected].

Izbiro objavljenih spominov preteklega tedna najdete spodaj.

Na naslovni fotografiji vidimo zbrano družbo pred Smiletovo gostilno po koncu druge svetovne vojne. Fotografija je last družine Bukovec iz Kota.

Fotografija 2: Gostilničarka “Baharca”. Ob cesti, ki zavije s Štefanovega trga proti Stari gori, je bila v drugi hiši levo znana gostilna, ki smo jo imenovali “Pri Baharci”. Uspešno jo je vodila Metka Lamut – Baharca. V zvezi s to gostilno in njeno lastnico se je ohranilo kar nekaj zanimivih zgodb. Besedilo in fotografijo je pripravil Blaž Kočevar.

Fotografija 3: Slovo fantov na Selih pri Vrčicah ob odhodu k vojakom. Prvi z desne stoji Štefan Kapš, v sredini leži Ivan Bukovec. Fotografija je nastala v tridesetih letih preteklega stoletja. Spomin je ohranil A. Bukovec iz Kota.

Fotografija 4: Družina Sepaher - Kolar iz Podrebra leta 1952. Od leve proti desni stojijo: oče Janez, mati Katarina, hči Francka, sin Jože in brat Matija - Tiče, sedita pa sin Martin in delavec Jože Mavsar. Fotografija je last družine Sepaher iz Podrebra.

Fotografija 5: Pred drugo svetovno vojno je bilo v Semiču veliko kuharskih in šiviljskih tečajev, ki so jih vodile tiste domačinke, ki so se učile teh spretnosti pri nunah v Šmihelu v Novem mestu. Fotografija je last družine Bukovec.

Fotografija 6: Spomin na čase smučarskih tekmovanj na Gačah. Za ekipo Novoteksa je tekmoval tudi Bruno Koprivnik, oče direktorja družbe SC Gače, Boruta Koprivnika. Vir: Instagram profil SC GAČE.

Fotografija 7: Članice TVD Partizan Semič leta 1956. Fotografijo je prispevala M. Jakša iz Vavpče vasi.

Fotografija 8: Alojz Bukovec, fotografiran pri vojakih v Avstro-Ogrski vojski. Odšel je na delo v Ameriko, kjer je nato tudi umrl. Fotografija je last družine Bukovec iz Semiča.

Fotografija 9: Na paši leta 1955: Matilda, Anica in Matija - Tiče Sepaher. Tiče je mlada leta skupaj z ženo Matildo preživel na delu v Argentini, kot mnogo rojakov v tistih časih. Fotografija je last družine Sepaher iz Podrebra.

Fotografija 10: Spodnja fotografija vesele družbe je najverjetneje nastala okrog leta 1950. V belem predpasniku se smeji lastnica gostilne, po domače Baharca, tako se je imenovala tudi gostilna. Pri Baharci. Fotografijo nam je posredovala Albina Sonja Štraus.

Fotografija 11: Udeleženke in voditeljici gospodinjskega tečaja leta 1935 pred stavbo semiške osnovne šole. Fotografija je last družin Bukovec in Murn iz Kota.

Fotografija 12: Prvi in drugi razred Podružnične šole Črešnjevec leta 1960. Fotografijo je prispevala Anica Kopinič. Vir: kamra.si.

Fotografija 13: Matjaševa ohcet. Vir: krvavcji-vrh.si.

Fotografija 14: Žegnanje na Smuku pri cerkvi sv. Lovrenca je leta 1957 zbralo druščino sorodnikov, prijateljev in znancev: Simoničeve, Vidmarjeve, Bezkove, Lepšetove in Dajčmanove. Fotografijo je prispevala družina Simonič iz Podrebra.

Fotografija 15: Karel in Mirko Mohar ter Jože Romšek pred hlevi na Blatniku v šestdesetih letih 20. stoletja. V tistih časih so možje služili kruh s spravilom lesa iz roških gozdov, v katerih so preživeli skoraj celo leto. Fotografija je last družine Mohar iz Semiča.

Vir: Semič v starih cajtih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj