Na vsebino

6. Belokranjski lovski tabor mladih

Preteklo soboto je Zveza lovskih družin (ZLD) Bele krajine organizirala 6. belokranjski tabor »mladih lovcev«. Vsako leto tabor poteka v eni izmed belokranjskih lovskih družin. Letos je bila gostiteljica tabora lovska družina Adlešiči. Dogodek se je odvijal pri njihovi lovski koči na Gmajnici. Na tabor se je predhodno prijavilo 41 otrok, udeležilo pa se ga je 35.

Po uvodnem pozdravu podpredsednika ZLD Bele krajine Tomaža Zajca in starešine LD Adlešiči Igorja Graška, je sledil tradicionalni slovenski zajtrk. Nato je bilo kratko predavanje, kjer je bila otrokom predstavljena zgodovina lovstva, organiziranost lovstva ter kaj vse lovci počnemo v naravi. Potem so se otroci razdelili v štiri skupine: medvedki, srnice, lisičke in jelenčki. V spremstvu mentorjev in gospodarja LD Adlešiči Marka Veseliča, sta se prvi dve skupini otrok odpravili na potep po lovišču. Otroci so si ogledali krmno njivo, solnico, ter lovsko prežo, na katero so se lahko tudi povzpeli. Videli so tudi avtomatsko krmilnico za divje prašiče. Iskali so rogovje srnjadi in jelenjadi, katera so jim bila predhodno skrita v gozdu. Vmes se je našla tudi kakšna goba. Po obisku lovišča je sledila okusna malica. Tretja skupina otrok je pod vodstvom Antona Željka izdelala čisto pravo solnico za divjad, četrta skupina otrok pa se je preizkusila v streljanju z zračno puško. Nekateri otroci so se izkazali za zelo dobre strelce. Nato so se vse skupine otrok zamenjale, tako da so bili čisto vsi otroci prisotni pri vseh lovskih dogodivščinah.

Sledilo je odlično kosilo, divjačinski golaž s prilogo, ki je bil pripravljen s strani lovcev LD Adlešiči. Po kosilu jim je Tomaž Burazer predstavil divjad, ki živi v gozdu. Zatrobil jim je tudi na lovski rog. Slišali pa so tudi, kako zveni rukanje jelena. Za atrakcijo na lovskem taboru je poskrbel tudi Robert Nedanovski, ki je otrokom predstavil sokolarjenje. Otroci so tako lahko videli dva sokola ter kragulja. Najbolj pogumni so si lahko nadeli usnjeno zaščitno rokavico ter posadili sokola na svojo roko. Robert je otrokom predstavil tudi svojega lovskega psa ptičarja. Za popoldansko malico so otroci uživali v picah, nato pa jim je Ivan Kralj predstavil različno lovsko orožje in optiko. Poudarek je bil seveda tudi na varnem rokovanju z orožjem. Lovsko kinološko društvo Bele krajine, je predstavilo najbolj pogoste pasme lovskih psov, ki se uporabljajo pri lovu. Otroci so bili psov zelo veseli, saj so se lahko z njimi tudi družili.

Ob zaključku lovskega tabora so otroci podpisali zaprisego »belokranjskega cicilovca«, kjer so obljubili, da se bodo lepo obnašali v naravi, jo varovali, ter spoštovali živali ki prebivajo v gozdu. Poleg zaprisege so prejeli tudi revijo Lovec, brošuro za otroke o gozdu in divjadi, urnik za novo šolsko leto in brošuro sledi divjadi, kar je podarila Lovska zveza Slovenije. Vsak otrok je prejel tudi spominsko majico ter leseno broško z oznako svoje skupine.

Na koncu so lovci LD Adlešiči zakurili tudi ogenj, kjer so si otroci skupaj s starši ter mentorji pekli klobase in hrenovke za okusno večerjo. Tabor mladih lovcev smo tako uspešno zaključili in verjamemo, da je marsikateri otrok zaspal z nasmehom na obrazu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj