Na vsebino

70 let rokometa v Črnomlju (foto in video)

V soboto je v športni dvorani Srednje šole Črnomelj potekala slovesnost ob 70-letnici organiziranega rokometa v Črnomlju.

Današnji rokomet se je začel razvijati med srednješolsko mladino po prihodu učitelja telesne vzgoje Marjana Kolariča. Takoj po prihodu v Črnomelj leta 1952 je zbral okoli sebe 15 dijakov gimnazije, jim dal rokometno žogo ter jim pokazal osnovne prvine rokometa. V letu 1953 je bila že oblikovana in registrirana moška ekipa velikega in malega rokometa. Naslednje leto so bili rokometaši že vključeni v tekmovalni sistem, v katerem so hitro napredovali ter že v nekaj letih dosegli sam republiški vrh. Rokometno igro so s propagandnimi srečanji širili po Dolenjski in širše, pri tem pa nizali uspehe in ponesli ime Črnomlja po vsej Sloveniji, po takratni zvezni državi Jugoslaviji od Novega Sada, Osijeka, Skopja, Splita, Reke ter tudi v tujino.

V telesnovzgojnem društvu Partizan (nasledniku telovadnega društva Sokol, ki je bil v Črnomlju ustanovljen leta 1907), v katerem je bilo poleg rokometa organiziranih več dejavnosti, so se srečevali z mnogimi problemi organizacijskega, kadrovskega in finančnega značaja. Izgradnja igrišč in njihovo vzdrževanje, zbiranje sredstev za opremo in stroške potovanj, ter vadba, so več ali manj sloneli na posameznikih, največkrat kar na igralcih samih.

Pred vsako tekmo so igralci in igralke, dokler leta 1961 ni dobilo asfaltne prevleke pripravljali igrišče, ga čistili, začrtavali igralna polja, urejali oblačila in obutev, tudi doma in ob pomoči staršev. Za veliki rokomet so igralci v začetku uporabljali čevlje imenovane "kopačke", ki so jih brezplačno izdelali in popravljali kar v domačem čevljarskem podjetju Planina. (vir: Bilten 50 let rokometa v Črnomlju)

"Rokomet je šport, ki združuje moč, spretnost in strategijo na edinstven način. Rokomet je tako več kot le športna igra; je lekcija o sodelovanju, odločnosti, strasti in taktični inteligenci, ki lahko obogati naše življenje na številne načine. Torej smo se v teh sedmih desetletjih naučili, da rokomet ni le igra z žogo, ampak šola življenja. Naučili smo se vztrajnosti, timskega dela, fair playa in spoštovanja nasprotnikov. Rokometni klub Črnomelj je postal del naših življenj in naša druga družina," je med drugim povedal Sašo Malerič, predsednik Rokometnega kluba Črnomelj.

Malerič se je v govoru zahvalil vsem, ki so kakorkoli pomagali črnomaljskemu rokometu v minulih 70-ih letih, nakaj besed je namenil tudi aktivnim igralcem:

"Vsak izmed vas je del te družine, del tega športa in ste dediči dolgega rokometnega izročila. Rokomet vas bo naučil, da se lahko dvignete vedno znova, ne glede na to, kakšni so izzivi. Bodite ponosni na svoj klub, na svoje soigralce in na to, kar ste dosegli do zdaj. Nikoli pa ne pozabite, da je najboljše še vedno pred vami."

Na dogodku, ki so ga s svojim nastopom popestrili vedno odlični člani Tamburaškega orkestra Dobreč, so podelili tudi priznanja in plakete.

Priznanja za predano delo, strast in neprecenljiv prispevek k rasti in uspehom kluba sta podelila predsednik kluba Sašo Malerič in župan Andrej Kavšek, prejeli pa so jih: Anton Možina, Boris Lozar, Ivica Lozar, Marko Tomec, Nikola Lulić, Peter Karpov, Peter Šterbenc, Stane Peteh in Zoran Šutej.

Malerič in Kavšek sta podelila tudi plakete posameznikom, ki so s svojim izjemnim trudom, več letno strastjo in neizmernim predanim delom bistveno prispevali k nenehnemu razvoju rokometnega kluba. Plakete so prejeli: Andrej Kavšek, Anton Panjan, Bojan Lozar, Boris Lovrenčič, Brane Adlešič, Dubravko Čengija, Ljiljana Špec, Marjan Kolbezen, Marjan Novak, Matjaž Barič, Peter Jugovič, Robi Kmetič, Sandi Grabrijan, Saša Malerič, Tine Svetič in Vladimir Radovič.

Kot nosilni steber Rokometnega kluba Črnomelj je posebno nagrado Rokometne zveze Slovenije iz rok generalnega sekretarja RZS Jureta Natka prejel Marjan Novak.

Slavnost ob 70-letnici Rokometnega kluba Črnomelj se je nadaljevala s tekmo med reprezentancama Slovenije in Srbije ter z druženjem v šotoru pred športno dvorano.

Predsednik RK Črnomelj Sašo Malerič:

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj