Na vsebino

70-letnica Akademske folklorne skupine France Marolt tudi z močnim belokranjskim pridihom

Minulo soboto, 12. maja, je Akademska folklorna skupina France Marolt na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma proslavila 70-letnico svoje ustanovitve in dokazala, da folklorna dejavnost ni zgolj stvar preteklosti temveč predstavlja eno od kompleksnih zvrsti glasbeno-scenske umetnosti.

V plesni predstavi Nikrmana, ki je nastajala pod umetniškim vodstvom dr. Tomaža Simetingerja, se je na odru zvrstilo kar 100 plesalcev, pevcev in glasbenikov, med drugim tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Predstava je zasnovana na tematiki staroverstva in se dotika staroverskih ritualov, ki izhajajo iz naravnega ravnovesja in so uravnani s pomočjo prasile Nikrmane. Gre za temo, ki do zdaj še ni bila odrsko (po)ustvarjena.

Štiri umetniško upodobljene koreografije Klicanje svetlobe, Ogenj v snegu, Kamen-železo in Rog obilja v prepletu različnih ritualov starovercev, ki častijo naravo in njene danosti so pod vodstvom avtorja predstave dr. Tomaža Simetingerja sooblikovali mladi slovenski koreografi Anže Kerč, Anja Cizel, Mojca Kostanjevec in Sašo Žepuhar. Vse koreografije, ki so same po sebi predstavljale odmik od tradicionalnih zasnov in pristopov v folklorni produkciji, so spremljale enkratne glasbene priredbe Klemna Bojanoviča. V vsako izmed tem so gledalce uvedle odlične grafične animacije, delo Martina Fira.

V času, ko se folklorna dejavnost pri nas spoprijema z novimi izzivi, kako tradicijo obogatiti z modernimi pristopi, je ''Nikrmana s prepletom klasičnega in modernega na vseh parametrih prelomila meje in vstopila v širino umetniške svobode'', ko je slikovito opisala mag. Simona Moličnik, glasbena urednica nacionalnega radia in dodala, da je ''izvedba na visokem nivoju dokazala, da imajo mladi člani Akademske folklorne skupine France Marolt še vedno vodilno vlogo na tem področju in da pogumno odpirajo vrata prihodnosti.''

Veseli nas, da je pri tako velikem projektu v organizacijskem odboru in med plesalci, pevci, glasbeniki in avtorji predstave sodelovalo tudi veliko Belokranjcev.​​​​

Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani. V oseminšestdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade, med drugim tudi zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 140 članov, razdeljenih v štiri plesne skupine in dva glasbena orkestra. Umetniški vodja skupine je Anže Kerč, ki je vodenje prevzel od Tomaža Simetingerja. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte in protokolarne nastope.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj