Na vsebino

Semiška občina v širitev in dodatno ureditev PSC Vrtača

Ker so nekateri lastniki zaradi povečanja proizvodnje izrazili željo po širitvi Proizvodno servisne cone (PSC) Vrtača, drugi pa si prizadevajo svojo dejavnost zagnati na novo, je Občina Semič za širitev PSC Vrtača aprila oddala vlogo na javni razpis za sofinanciranje projektov ekonomsko-poslovne infrastrukture na obmejnih problemskih območjih v letih 2023 in 2024, ki ga je razpisalo ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Občina je bila na razpisu uspešna in bo prejela 710.388 evrov sofinancerskih sredstev za razširitev poslovne cone. Skupna vrednost naložbe, ki se bo izvajala v letošnjem in prihodnjem letu je sicer ocenjena na 831.252 evrov.

S projektom Razširitev PSC Vrtača – vzhodni del se bodo tako v semiški občini lotili problema pomanjkanja ustrezno infrastrukturno opremljenih zemljišč za gradnjo poslovnih objektov. V okviru omenjenega projekta bodo na vzhodnem delu cone uredili okrog 27 tisoč kvadratnih metrov novih uporabnih površin, devetih novih parcel za razvoj podjetij, izgradili skupno 270 metrov ceste, enostranske hodnike za pešce, javni vodovod s pripadajočimi nadzemnimi hidranti in sekundarnimi priključki, fekalno, meteorno in kabelsko kanalizacijo, cestno razsvetljavo ter izvedli pet ukrepov trajnostne naravnanosti projekta oziroma modre/zelene infrastrukture.

"Namen investicije je razširitev obstoječe cone PSC Vrtača, s čimer se bodo vzpostavile nove opremljene uporabne površine v coni, ki bodo namenjene izvajanju podjetniške dejavnosti. S tem bodo zagotovljeni pogoji za razvoj in rast podjetij, ki gradijo podjetniško skupnost in krepijo vlogo vrednosti na svojem področju, hkrati pa bodo s pomočjo izvedenih ukrepov podjetja zaposlovala dodatne delavce. Posledično bo investicija vplivala na dvig življenjskega standarda na lokalnem problemskem območju, povečala pa se bo tudi splošna urejenost občine Semič," so še sporočili z najmanjše belokranjske občine.

V coni Vrtača, ki se razteza na slabih dvajsetih hektarih površine, trenutno posluje 14 podjetij, ki skupaj zaposlujejo okrog 360 ljudi. Cona obsega slabih 20 hektarjev zemljišč, od katerih je polovica komunalno opremljenih in ta zemljišča so tudi v celoti zasedena.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj