Na vsebino

8. Kongres socialnega dela

16. in 17.novembra je v Termah Zreče potekal 8. Kongres socialnega dela z naslovom "Prihodnost socialnega dela: stroka, politika, akcija".

Socialno delo je v svojem jedru povezovalno, spodbuja sodelovanje in pripomore k oblikovanju celostnih odgovorov na vedno nove izzive.

Kongres je priložnost tako za strokovno povezovanje ter krepitev skupnosti socialnih delavcev, kot tudi povezovanje s sorodnimi strokami, ki skupaj s socialnim delom delujejo na različnih področjih naše družbe (socialno varstvo, zdravstvo, vzgoja in izobraževanje, pravosodje, gospodarstvo, nevladne organizacije, lokalna skupnost ipd).

Program osmega kongresa je združeval prispevke različnih strok na področjih kjer je socialno delo primarna ali sekundarna dejavnost.

Na sekciji kongresa je Slovenska filantropija je predstavila projekt PO-MOČ kot odziv na vse večjo neenakost v družbi in izolacijo nekaterih najranljivejših skupin zaradi epidemije covida-19.

V letu 2021 je projekt PO-MOČ potekal v vseh poslovnih enotah Slovenske filantropije, financiralo ga je Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, izvajali smo ga tudi v tudi v Hiši sadeži družbe Črnomelj in Metlika. Namenjen je bil starejšim nad 60 let, ki živijo sami in otrokom in mladostnikom iz socialno šibkejših družin, ki jih je epidemija še posebej prizadela, prostovoljci pa so jim nudili različne vrste opore in psihosocialne pomoči, od individualne učne pomoči, družabništva, do manjših opravil.

Temeljni cilj projekta je bila vzpostavitev učinkovite in trajne podporne mreže, ki temelji na zaupanju z namenom krepitve osebne moči uporabnikov za premagovanje stisk in preprečitve njihove socialne izključenosti.

Projekt PO-MOČ je bil zelo uspešen, veseli nas da se sodelovanje prostovoljcev in uporabnikov nadaljuje tudi v letu 2022, več kot polovica uporabnikov pa poroča o manjših stiskah, in boljšem psihofizičnem počutju. Uspešen projekt PO-MOČ je dokaz da znanje, ki ga socialno delo razvija za reševanje stisk in težav ljudi pomembno vpliva na reševanje različnih kriz na številnih področjih človeškega delovanja.

Vir: HSD Črnomelj in HSD Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj